Hoppa till innehåll

10 spritiga julklappstips från Cafés Emil Åreng

Alkoholhaltig dryck, julklappar

Emil Åreng samlar ihop flaskorna och prylarna som krävs för en riktigt god jul.

Cafés dryckesredaktör och Cadierbarens Emil Åreng tipsar om spriten och tillbehören att ge bort till, eller för all del konsumera tillsammans med, den törstige i jul.

1. VODKA: Absolut Elyx

Absolut Elyx

Alla känner till Absolut Vodka. Men hur startade egentligen företagets saga? Genom rätt råvaror och det bästa vattnet i världen hade man grundstommen i vad som sedan blev Absolut Vodka. Elyx är en hyllning till svunna tider, med vintervete från den familjeägda gården Råbelöf. En hyllning till Sveriges långa tradition av vodkatillverkning med koppar­destillering och enbart naturliga ingredienser.

Pris: 539 kr

2. WHISKY: Highland Park Valfather

Highland Park.

Den sista whiskyn i Viking Legend-­serien från Highland Park. Det här är något helt annat, något som kommer uppskattas av dig som gillar riktigt rökig whisky utan att det blir överdrivet. Valfather är fortfarande väldigt balanserad. Mycket tack vare att man lyckats få in en hint av äppelpaj i denna rökiga käftsmäll. Snygg design, bra innehåll och ett habilt pris gör detta till en självklar whisky i hyllan.

Pris: 649 kr

3. ROM: Plantation Barbados 7yo Partizan Brewing Beer Cask by Alex Kratena

Förutom att ha ett av de absolut längsta namnen någonsin så är det också en väldigt rolig grej som Plantation har hittat på tillsammans med Partizan Brewing och bartendern Alex Kratena. Alex Kratena är en av de överlägset bästa drinkblandare jag stött på genom åren. Vad smakar då denna supertrippelkombo? Härliga citrustoner sköljer över en, tillsammans med den klassiska vaniljton som gjort Plantation legendariska. Efter det får du ett strupslag av en nypyntad julgran. Kul och intressant.

Pris: 899 kr

VERMOUTH: Antica Formula

En klassiker bland alla söta kryddiga vermouths som kommit genom åren – jag tycker den här står sig fruktansvärt bra fortfarande. Lika självklar i Negronis som Manhattan, men också som ett substitut för glöggen som ibland kan vara lika söt som all dextrosol man blev  matad med inför hockeymatcherna som barn. Att inte dessa kryddiga starkviner slagit igenom hårdare i Sverige är för mig en gåta, dags att steppa upp! Passade det för Italiens gamla kungar så borde det passa för dig.

Pris: 197 kr

LIKÖR: Yuzumon Shochu Liqueur

Yuzumon är en likör baserad på frukten yuzu (som smakar ungefär som en kombination av mandarin och lime) som blandas med Honkaku shochu, ett japansk destillat som vanligtvis tillverkas av ris, korn, sötpotatis, bovete eller farinsocker. Denna likör är fruktansvärt god och ett solklart val om du är katastrof på att blanda drinkar: Yuzumon är nämligen svår att misslyckas med, och passar utmärkt till desserter. Alla borde få testa denna magiska dryck från Japan.

Pris: 287 kr

DRINKGLAS: Riedel Drink Glassware

Riedel är kända för sina exklusiva vin­glas och är i dag marknadsledande på området. Häromåret släppte företaget en helt ny serie där man enbart fokuserar på cocktails. Dessa glas känns självklara om man (vilket man borde vara) är less på sina whiskyglas från valfritt lågpris­varuhus.

Pris: Från 349 kr

GIN: Hernö Old Tom Gin 

En av de absolut bästa ginsorter som jag någonsin har testat, och nu tycker jag verkligen det är dags för att hela Sverige får upp ögonen för den också.  Har vunnit de flesta tunga priser en gin kan vinna. Passar perfekt i cocktails eller som snaps till julbordet, den lilla extra kicken av älgört och socker gör att den passar till det mesta, på alla typer av bord med mat på.

Pris: 344 kr

LIKÖR: Italicus Bergamott 

En sådan där likör man inte visste att man behövde innan den kom, men som nu är ordinarie i många barer runt om i världen – och borde bli det också i din hemmabar. Om du inte gillar bergamott (citrusfrukt som odlas i Italien och norra delar av Afrika) så är det nog inte för dig, men blandningen av honungsaktig sötma och bitterhet är ett måste för finsmakaren.

Pris: 459 kr

KOLSYREMASKIN: iSi Twist N’ Sparkle 

Ge dina drinkar en tvist. Som en klassisk kolsyremaskin, men med skillnaden att denna även kan kolsyresätta en hel cocktail, bara det är värt pengarna. Fruktansvärt smidig och enkel att hantera  – sjukt bra produkt.

Pris: 550 kr

TANDPETARE: Ronin Cocktail Pick Set

Nu kan du hotta upp även de enklaste av cocktails med något riktigt vackert, som också gör Dry martinin ännu godare. Eller egentligen vilken cocktail som helst där garnering ingår i arbetsbeskrivningen – de här guldtandpetarna sticker hål på världens alla deppdrinkar. Använd ej som tandpetare.

Pris: 110 kr

Fler julklappstips från Café!

6 julklappstips från Cafés Joakim Almén

5 julklappstips från Cafés Joel Ågren

5 julklappstips från Cafés Marlon Appelgren

5 julklappstips från Cafés Rasmus Blom

7 julklappstips från Cafés Kristofer Steneberg

5 julklappstips från Cafés Tom Cehlin

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.