Hoppa till innehåll

7 kokböcker du borde ha hemma

Jimmy Fallon
Joel Ågren
Joel Ågren

Inget kök är komplett utan en trave vältummade receptbiblar. Café ber kokboks-Sveriges kunnigaste profiler om lästips.

1. Gjelina

Författare: Travis Lett

Tove Nilsson, matskribent och matstylist, bokaktuell med Thai:

”Första gången jag besökte den LA-baserade restaurangen Gjelina missade jag pinsamt nog storheten med stället. Jag beställde en grym pizza toppad med färska örter, garlic confit och en het chilisalsa som var bland de godaste jag ätit och tänkte att det så klart var det man skulle testa på menyn, men ack så fel jag hade. Gjelina har, precis som deras fantastiska kokbok, så mycket mer att ge. Råvarorna, smakerna, kryddningarna – allt är spot on. Med ett stort fokus på grönsaker, smaker och kryddningar från olika delar av världen, fantastiskt foto och styling och med texter som fokuserar på enkel, snabb matlagning är boken nästan ett brott att inte ha i sin samling. Nyskapande krispiga sallader, smårätter med roliga condiments, pizza, pasta och fantastiska bakverk – allt jag får cravings efter ryms mellan dessa pärmar. Toppreceptet är för mig det mest enkla: rostad pumpa med espelettepeppar och limeyoghurt – få ingredienser, en riktigt god pumpa och den perfekta kombon av hetta, syra och rostad mustig sötma.”


2. Noma

Författare: René Redzepi

Lennart Weibull, matfotograf:

”Bilderna i Redzepis Noma är och förblir banbrytande. Ljuset, maten, kompositionen och stylingen banade väg för en ny generation foto­grafer och stylister, däribland mig själv. Användningen av dagsljus var inte likt något annat jag sett inom matfotografi tidigare. Färgerna och kontrasterna som kom fram genom denna form av ljussättning är väldigt svårt att kopiera med lampor. Jag hade alltid avfärdat matfotografi, eftersom jag var mer inriktad på att fota stilleben, men hade samtidigt inte tålamodet att sätta ljus som skulle falla perfekt på varje liten blank del av en parfymflaska. Denna form av ­fotografi väckte mitt intresse, och stylingen i boken var även den starkt bidragande. Användningen av keramik och val av ytor att fotografera på kändes nytt och modernt och samtidigt tidlöst, vilket i sin tur lyfte maten ännu en nivå.”


3. Tender

Författare: Nigel Slater

Elin Åström, matstylist:

”I engelske kocken Nigel Slaters mastodontverk Tender är det grönsaker, frukt och bär som står i fokus. Råvarorna har Slater odlat själv på bakgården till sitt lilla hus i London, och i Tender är det tydligt att det är den gröna råvaran som är huvudnumret. Varje grönsak får sitt eget avsnitt i boken med ett tydligt upplägg – bläddra igenom ett av mina favoritkapitel ’Lök’ så förstår ni vad jag menar. Slater lyckas väl med att göra både en snygg och stilren bok som också är väldigt användbar. Boken, som är uppdelad i två volymer, känns väldigt modern, trots att den har några år på nacken. Recepten är enkla och användbara och bilderna är fina och tidlösa. Som matstylist kan jag väl känna att alla bilder kanske inte är helt hundra, men det gör inte så mycket när helheten är så fin. Tender är en av de där kokböckerna som jag ofta plockar fram och inspireras av. En kokbok som håller i längden, både i stil och användbarhet.”


4. Modern Cook’s Year

Författare: Anna Jones

Sofia Wood, bloggare och poddare, bokaktuell med Chez Wood:

”Anna Jones är definitionen av en modern kock, hennes mat är avslappnat tillgänglig men också överraskande, nyskapande och alltid genomtänkt i all den där enkelheten. Boken delar upp året i sex säsonger, och utifrån dem bjuder hon på 250 vegetariska recept som visar lika mycket respekt för vad som finns tillgängligt då, som hur det faktiskt känns i kroppen i början av kyliga november och vad man därför vill äta precis då. Att äta i rytm med säsongerna tror jag är något som de allra flesta av oss strävar efter men har svårt att veta hur vi ska göra i större utsträckning än med kantareller som blir någon toast och jordgubbar som hamnar på en tårta eller kanske helt enkelt bara i en skål med mjölk. Därför är den här typen av inspiration som Annas kokbok ger oerhört välkommen, det är nämligen inte bara en bok för att leta upp recept, det är också en bok att läsa ur ett litterärt perspektiv. Personligen serverade jag hennes bruschetta med bondbönor och burrata dressad i en fläderdressing precis hela försommaren och njöt av varje tugga. Rekommenderas starkt!”


5. Simple

Författare: Yotam Ottolenghi

Lotta Lundgren, matprofil och programledare:

”Många kockar har ett lite högstämt förhållande till mat och matlagning. Yotam Ottolenghi är mer som en galen konstnär som är besatt av mat på det där maniska sättet som nästan bara gamla anorektiker blir. När jag bläddrar i hans böcker blir jag glad och upprymd! Det är tydligt att recepten utgår från rätter han verkligen gillar och ofta återkommer till, inte bara är något påhittat skit han snott ihop för att fylla ut alla boksidor. Tyvärr lagar jag sällan något ur hans böcker eftersom i stort sett alla recept innehåller granatäpplemelass, za’tar, berberisbär, inlagd citron, sumak och en massa annat som ingen rimlig män­niska har hemma. Men ändå! Jag äger tre av hans tidigare kokböcker och Simple är min favorit hittills. Innehållet håller kanske inte riktigt vad titeln lovar, men här finns ändå några recept som känns i stort sett genomförbara. Sedan är det ju alltid skönt med en kokbok där man slipper bilder på människor som sitter och storskrattar med glas i händerna. Är det sådant man går i gång på får man köpa en annan bok. Respekt.”


6. Asma’s Indian Kitchen

Författare: Asma Khan

Per Styregård, mat- och dryckesskribent, bokaktuell med Smakens makt:

”Mat är politik, särskilt i Indien med sitt komplexa virrvarr av mattraditioner. För att reda ut rätter och influenser måste man först ha koll på historia, politisk utveckling och religiösa strömningar. För att bringa reda i röran är ingen bättre lämpad som guide än Asma Khan. Hon är uppvuxen i Calcutta, men bokens recept bär även spår av hennes släkt från norra Indien, norra Bengalen och Hyderabad i södra Indien. Asma Khans livshistoria tillför nerv. Hon är den oönskade, andra dottern i familjen, upplevde totalt främlingskap efter flytten till England, har tagit en PhD i juridik, startat cateringföretag och hemmakrog för att ge meningsfulla jobb till kvinnor, och förverkligat drömmen om en egen restaurang i Londons hetaste krogkvarter. Några recept ingen får missa är saftig morots-halwa, enkla men underbara haricots verts med spiskummin, dum ki machli, ugnsbakad fisk med kryddig yoghurt, och machi kebab, fiskbullar med kokos och mintchutney. Och om boken inte räcker för att stilla suget efter Asma Khan, kolla senaste säsongen av Netflix Chef’s table eller besök Darjeeling Express i Kingly Court i London. Där träffar man inte alltid Asma Khan personligen, men väl hennes uteslutande kvinnliga personal. Se upp för den skickliga bartenderns lunchcocktails som lätt gör att lunchen tar längre tid än planerat.”


7. Les Halles Cookbook

Författare: Anthony Bourdain

Jonas Cramby, matprofil och Caféskribent, aktuell med boken Stockholm för foodisar:

”Även om Anthony Bourdain är mer känd för sina tv-­serier och reportageböcker håller jag den här kokboken väldigt nära mitt hjärta. Den fick mig att inse att kokböcker inte behöver vara tråkiga och präktiga med bilder på tv-profiler som håller nybakade pajer på omslaget. Precis som allt annat kan man även göra kokböcker på sitt eget sätt. Boken innehåller så klart en hel del bra recept och är även en bra läskompis till Kitchen confidential, eftersom den består av maträtter från klassiska fransmannen Les Halles i New York, krogen där Bourdain jobbade i 25 år och gick från diskare till köksmästare.”

Alla produkter på Café är noggrant handplockade av våra redaktörer. Vissa av artiklarna innehåller affiliatelänkar vilket innebär att vi får en liten provision om du väljer att köpa något. Läs mer om hur Café jobbar med affiliatelänkar här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.