Hoppa till innehåll

Olof Lundh svarar på Zlatans hån: ”Det är inte mitt jobb att vara vän med honom”

Jens Stenberg

Hallå där, Olof Lundh på TV4 och Fotbollskanalen, som i dag blev en världsnyhet efter presskonferensen där Zlatan Ibrahimovic bland annat sa: ”Det blir en extra kick när du får ont i magen.” Hur skulle du beskriva den här dagen? – Lite bisarr, sett till reaktionerna som blivit på Zlatans svar. Jag vet ju att … Continued

olof

Hallå där, Olof Lundh på TV4 och Fotbollskanalen, som i dag blev en världsnyhet efter presskonferensen där Zlatan Ibrahimovic bland annat sa: ”Det blir en extra kick när du får ont i magen.” Hur skulle du beskriva den här dagen?

– Lite bisarr, sett till reaktionerna som blivit på Zlatans svar. Jag vet ju att Zlatan kan bli irriterad på mig, men jag blev lite överraskad när han blev så arg på just den frågan och att han faktiskt vill att jag ska må dåligt. Sen är det väl okej att någon blir irriterad på frågorna, men det får han leva med.

Hur mår du?

– Rätt okej, jag är glad att jag fått några år på nacken och inte bryr mig så mycket. Det är en blandning av stöd och kritik som väller in via Twitter och mail och det gäller att försöka sålla och svara så gott man kan.

För den som eventuellt inte hängt med ­ – vad menade du med dina frågor och varför tror du att Zlatan svarade dig som han gjorde?

– Jag tror att min text om Zlatan i Café spelat in, den handlade ju om att bevakningen av honom blivit alltmer hovsam och att SvFF agerar som hovnarrar. Det sistnämnda fick man bekräftat i dag när landslagschefen Lasse Richt skrattade gott åt att landslagets lagkapten vill att någon ska få ont i magen och att det ska svida i ögonen. Rimmar det med SvFF:s värderingar? Att just en fråga om Zlatans parfym och Dressmann, och hur viktigt det är för honom att bygga upp det, får honom ur balans förvånar mig trots allt. Det är ju snarare något han ska vara stolt över, och jag missunnar honom inte det, men det är i form av fotbollsstjärna och förebild som han bygger det – och då måste han acceptera frågor om det.

”I den bästa av världar hade ledarna med Hamrén i spetsen talat med Zlatan, men jag tror att de dunkar honom i ryggen i stället.”

I din Cafétext Vi måste prata om Zlatan problematiserar du Zlatans makt över SvFF och hur journalister inte vågar kritisera honom utan i stället agerar ”hovreportrar”. I dag var det som om den texten blev en självuppfyllande profetia ­ – vad tänker du om det?

– Det är alltid känsligt att peka ut kollegor som narrar och det stämmer inte på alla. Men en del har genom åren blivit det, och det är lätt att förstå. Zlatan kan vara dräpande och det är inte alltid kul när alla andra runt om kring skrattar med. Och sen har man all kritik från sociala medier. Vi kan bli bättre och det är uppenbart att en del krönikörer hakade på i dag och ansåg att han gick för långt.

Olof-Lundh-Zlatan
Ett antal internationella medier, bland annat The Guardian, har uppmärksammat Zlatans svar till Olof Lundh.

”I get a kick out of doing things that hurt you”, blev engelska The Guardians fria översättning av Zlatans ord till dig. Vad är din uppfattning ­ – har Zlatan någonting emot dig personligen?

– Jag har tidigare alltid känt att han haft respekt för mig, och han har i princip aldrig vägrat att svara på frågor även om det varit kort eller spydigt. Det är väl så att han nu retade upp sig på mig, och det bidrar väl Cafétexten till. Men det är inte mitt jobb att vara vän med honom och jag känner inte att jag frågat om hans privatliv eller gått över någon gräns.

”Vågar ni kalla Zlatans mobbning för vad det är SvFF?”, skrev skribenten Philip O’Connor i sin blogg Our Man In Stockholm efter presskonferensen i dag. Hur tycker du själv att SvFF borde agera efter en sådan här sak?

– Det är bara att inse att Zlatan själv byggt sin starka position, och dessutom är SvFF ekonomiskt trängt. I den bästa av världar hade man väl velat att ledarna med Hamrén i spetsen talat med honom, men jag tror att de dunkar honom i ryggen i stället.

Är mobbning rätt ord för Zlatans svar till dig, eller hur skulle du själv beskriva det?

– Nej, jag kan inte se det som mobbning. Även jag har en viss maktposition. Däremot är det så att hans beteende kan tolkas åt det hållet.

Har du pratat med någon på SvFF efter dagens händelse och vad sa de i så fall?

– Jag har inte pratat med någon. Däremot var det lustigt att SvFF hörde av sig efter att Caféartikeln kommit ut och undrade om jag skulle bevaka landslaget under den här samlingen. Det var förvånande eftersom jag inte missat många matcher eller träningar med landslaget från 1997 och fram till i dag.

Till sist: Vad kommer du att fråga Zlatan på nästa presskonferens?

– Så långt har jag inte kommit. Det återstår att se om jag kommer in på den – och dessutom får använda mikrofonen.

Jens Stenberg

Andra läser också:

Olof Lundh: ”Zlatan antydde att jag hackat till mig hans mobilnummer”

Olof Lundh: ”Vi måste sluta ta allt Zlatan gör med en klackspark”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.