Patrick Ekwall: ”Laul sämst klädda sportjournalisten. Han verkar inte bry sig alls”

Efter att TV4 nobbat en fortsättning med Patrick Ekwall är framtiden oviss för en av Sveriges mest kända sportjournalister. Cafés Joakim Almén träffar Patrick Ekwall för att prata framtid, kläder och vem som egentligen är Sveriges bäst klädda sportjournalist.

Joakim Almén  |  Publicerad 2016-10-19 10:58  |  Lästid: 4 minuter
Ekwall-DBP

En av Sveriges mest rutinerade sportjournalister har synts i TV4:s sportsändningar sedan 1994. Men efter årsskiftet är det slut – kanalen valde att inte förlänga Ekwalls kontrakt.

Vad händer när du slutar på 4:an?

– Det är sån jävla svår bransch det här. Jag vet inte riktigt vad jag ska ta vägen. Den är så snårig. Jag kan ju min egen, men den här är jag inte lika bra på. I övrigt gillar jag variationen. Vad det blir i övrigt vet jag inte än. Det finns mycket. Expressen-jobbet (Ekwall skriver sportkrönikor och har podcasten – Pådden – tillsammans med superrutinerade Expressen-mannen Mats Olsson) har jag nåt år till. Det avtalet kommer jag att behålla, det tycker jag är kul. Sen blir det tv i nån form, men jag har inte bestämt var. Det kommer inte bli fyran i alla fall.

Men Ekwall har inte bara sportbollar i luften – sedan 2011 har han sitt eget klädmärke, Difficult by P som säljer kostymer, skor, jackor, tröjor, t-shirts och accessoarer där kvalitén står i centrum. Bland annat tillverkas hans skor hos samma italienska skofabrikstillverkare som basar över produktionen för märken som Louis Vuitton och Christian Louboutin.

Hur föddes idén till att göra ett eget klädmärke?

– Jag skulle göra handbolls-VM 2011 och som vanligt på mästerskap har man klädspons, oftast från Dressman eller Brothers. Men det sprack av någon anledning, och då sa jag lite på skoj: ”jag kan rita kostymerna”. Jag hade haft lite kontakt med Cavaliere. Och så gjorde jag det, det gick så bra och jag tyckte det var så jävla kul, säger han och fortsätter:

– Det var 2011, 2012 satt jag igång själv. Då gick jag på Cavaliere och lärde mig att rita kostymer och lärde mig hantverket så gott det går. Jag ritar allt själv, väljer material, väljer modeller, väljer tyger, men kan tyvärr inte sy.

Sportjournalisten Patrick Ekwall i en vit bomberjacka från sin egna kollektion.

Sportjournalisten Patrick Ekwall i en vit bomberjacka från sin egna kollektion.

Inspirationen hämtar Patrick från mode- och stiltidningar. Han pekar på en Café-tidningen som ligger på bordet och berättar att han också läser mycket utländska modemagasin. Om han ser en person med cool, inspirerande, stil på gatan fotar han den.

– Folk tror att jag är dum i huvudet när jag tar bilder.

Efter några tröga år försäljningsmässigt öppnade Difficult by P sin webbshop för ett halvår sedan, vilket har gett försäljningen en rejäl skjuts enligt Ekwall.

– Det är mun till mun-effekten. Och så har jag marknadsfört det i mina egna kanaler. Jag var i Kalmar för några veckor sen och gick på en restaurang. Där var det tre killar, oberoende av varandra, som hade mina grejer. Det var helt sjukt. Man hade hört talas om författare där folk läser ens egen bok på tunnelbanan. Det var lite så. Två av dom kom fram: ”kolla mina skor”. De hade de röda skorna och nån hade en jacka.

De vita sneakersen känns ytterst Ekwallska, enligt Ekwall själv.

De vita sneakersen känns ytterst Ekwallska, enligt Ekwall själv.

Vilken är det mest Patrick Ekwallska plagget i Patrick Ekwalls kollektion?

– Många av dom är nog rätt Ekwallska. Den här bruna kostymen gillar jag jätte, jättemycket. Den är väldigt mycket jag. Det är den jag använt mest. Den jag sålt mest av är en vanligt vit sko. Den är väldigt jag. Jag är förtjust i de här skosnöreslösa grejerna också.

Jag tycker den här skinnjackan känns väldigt Ekwall.

– Ja, då är det väl jag. Det är en bikerjacka. Folk brukar ju ha bättre koll på vad som är jag än vad jag själv har. Jag har hellre en stil än ingen alls.

Cafés reporter Joakim Almén tycker att den bruna bikerjackan från Ekwalls egna klädmärke Difficult by P känns väldigt Ekwallsk.

Cafés Joakim Almén tycker att den bruna bikerjackan från Ekwalls klädmärke känns väldigt Ekwallsk.

Du syns relativt ofta med halsduk.

– Är det inte Lundh som har halsduk? Har jag halsduk?

Lundh har det kanske oftare, men du har det också. Hur knyter du den?

– Jag knyter på två olika sätt. Jag knyter som Hamrén för att det är enkelt och lättast att ta av. Den andra knuten är att du tar på dig hela, kör ett varv runt halsen och ett varv åt andra hållet och så knyter du den. Då blir det varmast. Men knyter man den på det viset vill knuten gärna vandra. Jag vet inte hur det går till.

Vem är Sveriges bäst klädda sportjournalist?

– Bland män gillar jag Olof Lundh för att han har en egen stil. Och jag gillar Ola Wenström för att kostymerna sitter extremt bra på honom. Han har varit noggrann. De sitter bättre på Ola Wenström än på Peppe Eng. De är lite noggrannare med kostymerna på Viasat…ingen på SVT. Absolut ingen på Aftonbladet. Eller jo, Bank kan ibland slå till! Daniel Kristoffersson på Expressen är också ganska bra. Däremot är han helt såld på Gucci collegetröjor för 2 700 spänn. Vi påpekade att han hade ett par speciella jeans häromdagen. Då sa han: ”det är Gucci”, men ja jo. Han tyckte de var snygga. Och sen måste jag nämna två kvinnor: Karin Frick och Frida Nordstrand.

Pondus-och-supersjälvklarhet-i-Viasat-studion-mannen Ola Wenström har suveränt sittande kavajer enligt Ekwall.

Pondus-och-supersjälvklarhet-i-Viasat-studion-mannen Ola Wenström har suveränt sittande kostymer, enligt Ekwall.

Ekwall har fler tankar om hur hans kollegor klär sig i rutan och fortsätter:

– Har André Pops nån konstig tröja på sig så lyssnar du omedvetet inte på vad han säger – du tittar bara på tröjan. Det tyckte jag var lite fjantigt i början, när alla gamla rävar sa det. Men det är faktiskt sant, jag har märkt att jag gör det själv. Däremot inte sagt att det måste vara grått och svart alltid. Det var nån krönikör som skrev att kvinnorna var för fint klädda under EM. Det är ju hur fjantigt som helst.

André Pops i en patenterad, utstickande, Vinterstudio-tröja: "Det var fokus från"

André Pops i en patenterat utstickande Vinterstudio-tröja: ”Du lyssnar omedvetet inte på vad han säger – du tittar bara på tröjan” menar Ekwall.

Vem är Sveriges sämst klädda sportjournalist?

– Robert Laul är i en egen kategori. Det får man ge honom, där har han varit stark. Han verkar inte bry sig alls.

Robert Laul kommenterar ”utnämningen” på Twitter.

 

Mer sport från Café!

Erik Niva i Cafés podcast Fördomspodden

Olof Lundhs stilregel: ”Har aldrig t-shirt om jag inte tränar”

Olof Lundh om sina skärp: ”Kul att pigga upp lite – jag har ett tiotal hemma”

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-10-19 11:30