Hoppa till innehåll

13 saker du märker när du plötsligt blir singel efter ett långt förhållande

Sofia Börjesson

Vi vill varna känsliga läsare. Om du blev dumpad i går eller fortfarande är i stadiet där du lyssnar på Kent och undrar vad det är för mening med allt bör du vända om. Genast.

Foto: Universal Studios (Forgetting Sarah Marshall)
Foto: Universal Studios (Forgetting Sarah Marshall)

Man lär så länge man lever. Helvete, vilken uttjatad klyscha. Men den stämmer, på gott och på ont. I den här artikeln väljer vi att fokusera på det senare. För det finns vissa lärdomar som man tvingas dra när man plötsligt finner sig singel efter ett flerårigt förhållande. Speciellt när man knappt har varit singel som vuxen förut.

Saker du märker när du blir singel efter ett långt förhållande

1. Du tvingas välja streamingtjänst

Ja, jag vet att det är hårt. Men du kan inte ha HBO, Netflix, Viaplay och C-More i ditt nya singelhushåll. Du får helt enkelt välja. Livet är hårt osv.

2. Det finns inga vettiga bilder på dig

Du har ju hört talas om det där ”Tinder” som alla singlar kör nu för tiden. Hur svårt kan det vara? Det är ju bara att plocka några bilder från Fac… Nej, just det. Varenda bild där du ser någorlunda ok ut står du med armen om ditt ex.

Laddar du upp en bild nu, som nybliven singel, blir det ju svintydligt att du ska ha den till Tinder… Äsch, ta den där från studenten! Den är ju lite kul. Eller?

Läs även: 8 bisarra beteenden som är normala på Tinder

3. Du har inte åldrats med värdighet

Låt oss vara ärliga. Det var ett tag sedan du brydde dig om att gå till gymmet, och sambokilona har planterat sig som en oönskad graviditet runt mellangärdet. Det där med kläder har dessutom blivit mindre viktigt med åldern, och nu är det försent att hänga med exet för att ”uppdatera garderoben” som hen så gärna ville.

4. Du har förlorat epitetet relationsexpert

”Vad är hemligheten?” Du vet, den som du tidigare satt inne på och som alla ville veta: Hur man lyckas hålla liv i ett långvarigt, stabilt förhållande som ju ”lätt kommer att vara livet ut”. Hemligheten som du lite malligt berättade om och som… ja, som inte alls fungerade. Det är tydligt.

5. Alla vill inte ligga med dig

Under ditt långa förhållande har du kanske kommit hem till din dåvarande och stolt berättat att den där tjejen på jobbet verkar lite smygkär i dig, eller att killen i kassan på Ica minsann blinkade åt dig när han frågade om du ville ha kvittot. Du trodde att alla ville ligga med dig. Men det är inte så. Du var bara intressant när du var upptagen.

6. Du är inte härligt galen på klubb

Du vet att det är dags. Det är nu du ska börja gå på klubb, dansa hela natten och bara gå helt bananaz. Och du kommer att gå på klubb. Men istället för att gå bananaz kommer du att stå i ett mörkt hörn och hinka Carlsbergs Hof, för det är ju en dag imorgon också. Dessutom har du ingen aning om hur du ska bete dig på ett dansgolv i din ålder.

Läs även: Så ska du göra för att snabbare komma över ditt ex

7. The curse of the fredagsmys

Eller så hamnar du aldrig på klubb. För känslan du hade när du var i ett förhållande var helt fel. Den om att alla dina singelkompisar levde loppan varje helg. I själva verket har även de hamnat i den singeldiskrimineranade fällan ”fredagsmys” och är inte alls intresserade av att du ska gå bananaz pga nybliven singel.

8. Din makeover fungerar inte – alls

Du inser att du behöver göra något åt ditt yttre. Om inte annat för att du vill ha förändring. Nytt liv, ny stil. Det är bara det att en makeover kräver mer än två nya tishor och en five-panel-keps. Men å andra sidan är det bättre med den osynliga makeovern än den där du plötsligt kommer med blekt hår och mohawk. Köp en five-panel.

9. Du har ingen hobby

Plötsligt inser du hur många minuter det går på ett dygn. Hur har man någonsin kunnat stressa? Vad GÖR folk med all tid? Du behöver en hobby. Men du har ingen. Vad är ens en hobby? Räknas korpen med innebandygänget varannan söndag?

10. Sociala medier vägrar låta dig glömma

Du har avföljt hen och hens vänner på Facebook och Instagram för att slippa bli påmind om exets existens i ditt sociala medier-flöde. Newsflash: Facebook memories. Varenda inlägg på varandras wall som nykära, varenda årsdag som förevigats med en bild, varenda en av exets släktingar som du har ”varit vän med i 5 år” och så vidare, och så vidare. Och dessutom: Vad ska du göra med dina egna bilder? Och hens? Och alla andra bilder som ni har taggats i tillsammans genom åren?

11. Vuxenragga?

Du kommer inte riktigt ihåg kvällen (natten) då du och exet visade intresse för varandra. Dels för att det är så många år sedan, men främst för att ni båda var 17 år och apfulla. Hur raggar man egentligen som vuxen?

12. Du har ingen aning om hur man dejtar

Tinder är ju ändå någon form av lösning på det där med vuxenraggning, kommer du fram till. Och nu är det dags för dejt. Det finns bara ett problem: Du har ingen aning om hur man dejtar som vuxen. Vad gör man när man är helt ointresserad av utställningen på Fotografiska och inte har någon aning om vad man ska prata om? Bäst att bara skita i det.

13. Du vet ingenting om inredning

Plötsligt slår det dig. Du har aldrig inrett en lägenhet själv, det var liksom exets intresse. Och när du nu försöker blir det bara en massa svarta lackmöbler, en skinnsoffa och en stor svartvit tavla med en röd London-buss från Ikea. Grattis. Du har utformat en man-cave. Hit kan du aldrig bjuda någon som du på riktigt är intresserad av.

Med det sagt, livet är inte över för att du nu är singel. När du väl har accepterat ovanstående punkter kan livet faktiskt bli rätt härligt. Kolla bara artiklarna här nedanför.

Mer upplyftande läsning från Café:

12 stora fördelar med att vara singel

6 saker vi som har ett förhållande avundas dig som är singel

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.