Hoppa till innehåll

Tom Waits krossar svårslaget Tom Hardy-rekord i ny Netflix-film

Tom Waits i filmen ”The Ballad of Buster Scruggs” och Tom Hardy i tv-serien "Taboo”.

Damer och herrar, vi har fått en ny stjärna på gubbljudshimlen. I nya utmärkta bröderna Coen-western ”The Ballad of Buster Scruggs” sätter Tom Waits en helt ny standard för gubbljud på film.

Tom Hardy har blivit skådisansiktet utåt för gubbljud. Hans ticsigt grymtande manér är ett återkommande inslag i de flesta produktioner han spelar i – men i BBC-storsatsningen Taboo nådde det nya, närmast sinnessjuka nivåer.

Sen dess har man inte orkat bry sig om grymtande gubbljudskarlar i film och serier i samma utsträckning. Tom Hardys Taboo-rekord har känts FÖR bra, för ouppnåeligt. Tills nu.

I september kom nyheten att bröderna Coens planerade Netflix-serie The Ballad of Buster Scruggs istället blir en antologifilm. De tilltänkta sex avsnitten bantades rejält och klipptes ner till en två timmar och 13 minuter lång westernfilm. Filmen är, med Coen-brödernas typiska regi, en dialogmässig fröjd. Och fotot. Fotot. Det krispiga, kontrastrika fotot får en gammal 46-tums Finlux från 2013 att kännas som en ny 4K-tv från Philips. Mysigt!

Tom Waits stjäl ägg, gräver guld och gubbgrymtar frevkent i Netflix nya westernfilm ”The Ballad of Buster Scruggs”.
Tom Waits stjäl ägg, gräver guld och gubbgrymtar frevkent i Netflix nya westernfilm ”The Ballad of Buster Scruggs”.

Men vi är inte här för att hylla filmen mer än ovan. Vi är här för att konstatera att Tom Waits, som spelar huvudrollen i en av kortfilmerna, har slagit ett nytt prydligt gubbljudsrekord. Efter att ha noterat de många gubbstönen från Waits i början (det går liksom inte att inte lägga märke till det) var det bara att pliktmässigt plocka fram anteckningsblocket.

Väl med penna och anteckningsblock i hand kunde Café tillslut konstatera att Tom Waits fullkomligen pulvriserar Tom Hardys gamla Taboo-rekordnotering på 26 grymtningar i första säsongens femte avsnitt.

Buster från Netflix-filmen ”The Ballad of Buster Scruggs”.
The Ballad of Buster Scruggs består av sex westernkortfilmer i filmen och finns på Netflix nu.

Rasprösten Waits spelar en lycksökande guldgrävande äldre man, och lyckas på sina 21 minuter grymta, stöna och gubbfräsa hela 99 gånger. Ett imponerande snitt på 4,7 gubbljud i minuten. Väl ticsat, Waits. Och stort grattis till det nya gubbljudsrekordet!

https://www.youtube.com/watch?v=YES0lLXIIz4

The Ballad of Buster Scruggs är regisserad av bröderna Joel och Ethan Coen och är en antologifilm i sex delar. I rollerna ser vi bland andra James Franco, Liam Neeson, Tim Blake Nelson, Tom Waits och Zoe Kazan. Filmen finns att streama på Netflix nu.

LÄS OCKSÅ!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.