10 gaming-nyheter som gör ditt spelande ännu roligare (och en som vi ännu inte vet om den blir flipp eller flopp)

Mats Rydström  |  Publicerad 2014-11-05 15:46  |  Lästid: 4 minuter
spelprylar_startbild

Speltokig? Vi vet precis vad du ska lägga vantarna på för grejer för att maxa upplevelsen. Här är höstens nya datorer, skärmar, möss, appar och andra tillbehör, i urval av Mats Rydström.

 

* * *

 

1. Böjen ger bättre bild

samsung_s27d590c-curved-monitor

Samsung S27D590C

Böjda tv-apparater, som kostar mellan en månads- och en årslön, är en av 2014 års stora tekniktrender, men parallellt kommer nu också böjda datorskärmar. Kurvan gör att man blir mer fokuserad på skärmen medan, det i sammanhanget onödiga, periferiseendet begränsas.

Samsung blir först ut i november med modellen S27D590C, som mäter 27 tum och har vanlig hd-upplösning, vilket möjligen känns lite omodernt på en så pass stor skärm. Andra tillverkare som Dell, Asus och LG har visat upp större och mer högupplösta böjda skärmar, men när dessa kommer är oklart.

Pris: 3 800 kr

 

2. Nya Macens sjuka skärm

apple_imac_retina_5k

Apple iMac med Retina 5K-skärm

Nya modellen av Apples fina allt-i-ett-dator har en extremt högupplöst skärm på 27 tum, med upplösningen 5 120 x 2 880 pixlar. Det är ungefär sju gånger så mycket som en vanlig hd-tv. Mest praktiskt för dig som jobbar med videoredigering, men datorns rena kraft och en sådan skärm kan du spela i ett litet fönster medan du ändå håller koll på mejl och annat.

Pris: 25 000-41 715 kr

 

3. Proffsens egna musval

logitech_g302

Logitech G302 Daedalus Prime

Framtagen tillsammans med proffsspelare ur kända klaner på världsnivå, med deras önskemål om vikt och passform. Metallfjädrade knappar på ovansidan ger snabbare respons och bättre känsla.

Pris: 500 kr

 

4. Spela PS4-spel på mobilen

ps4_remote_play

PS4 Remote Play

Först ett år efter Playstation 4-lanseringen kommer så skrytfunktionen att kunna streama spelet till mobilen. Med appen PS4 Remote Play kan du fortsätta spela på mobilen, när tv:n behövs till annat. Det funkar till en början endast med Sony Xperia Z3 (telefoner och surfplattor), men senare i november också till Xperia Z2.

Pris: Gratis på Google Play

 

5. Klassisk kontroll med bluetooth

nes30

8Bitdo NES30

En handkontroll med design lånad av Nintendos gamla 8-bitarssystem, men tänkt för mobil- eller datorspel. Den ansluts trådlöst med Bluetooth och funkar till både Android, iOS, Mac och Windows. För mobilspel som har ren pekstyrning kan man programmera knapparna.

Pris: 400 kr

 

6. Maffig speldator

alienware_13

Alienware 13

Ny speldator med 13-tumsskärm, konstruktion i kolfiberkomposit, vikt på två kg och inbyggda grafikkretsar som räcker en bra bit. Den stora nyheten är en grafikförstärkare, en separat låda, som kan ge dig grafikprestanda som är omöjliga att uppnå på andra bärbara.

Med denna Graphics Amplifier får du fullvärdiga, framtidssäkrade spelprestanda då den rymmer valfritt grafikkort som du kan byta ut i takt med att dina behov ändras. Ansluts till datorn med specialsladd, vilket gör att den endast funkar ihop med denna laptop än så länge.

Pris: 10 500 kr för datorn, 2 280 kr för förstärkaren (grafikkort tillkommer)

 

7. Svenska spelundret kartlagt

generation64

Generation 64

Behöver du vila ögonen gör du det bäst i denna välskrivna, fängslande och snygga coffee table-bok om 80-talets hemdatorkultur med hackers, crackers, programmerare och vetgiriga nördar. En kultur som lagt grunden till de exportbranscher vi ser idag inom spel och teknik.

Pris: 280 kr

 

8. Lasermusen!

gamdias_erebos_laser

Gamdias Erebos Laser

En annan färsk spelmus, från Gamdias – ny tillverkare på den svenska marknaden. Laserversionen av Erebos har en noggrannhet på 8 200 dpi, åtta programmerbara knappar, och vikt och skal som kan justeras individuellt. Plus då att den ser ut som Darth Vaders hjälm.

Pris: 630 kr

 

9. Supersköna lurar

 

creative_soundblaster_inferno

Sound Blaster Inferno

Nytt gaming-headset till ett bra pris, med en tjock kudde i bygeln och särskilt fokus på komfort för långa spelsessioner. Mikrofonen kan kopplas loss om de ska användas för musiklyssning på stan.

Pris: 500 kr

 

10. Fejkat surroundljud

razer_surround

Razer Surround

Ett program som ger virtuellt surroundljud i ett par vanliga hörlurar, och funkar ihop med spel till Windows 7 och 8. Det simulerar 7.1-ljud men ersätter självfallet inte helt ett proffsigt surroundsystem. Vill du testa hur det kan låta – besök razerzone.com/surround.

Finns också i en Pro-variant med mer bas, volymutjämning och ett par andra funktioner men kostar då 15 euro.

 

P.S. Samsungs virtual reality-projekt: flipp eller flopp?

samsung_gear_vr_lol

Samsung Gear VR släpps i november och är en virtual reality-hjälm, i samarbete med Oculus, som endast kan användas tillsammas med Galaxy Note 4. Den sätts in hjälmen och dess kraftfulla processorer och fina skärm skickar 3d-bild in i dina ögon.

Galaxy Note 4, denna pennstyrda phablet med 5,7-tumsskärm, uppfattar nog de flesta som mer av en businesstelefon. Vi har förståelse för att det krävs maximal prestanda, men tror detta kommer bli en väldigt nischad pryl för ett fåtal. Kanske Samsung främst använder Gear VR för att prova sig fram på området. Men vi hoppas såklart att vi har fel!

Pris: 1 900 kr (kräver också Galaxy Note 4, pris 7 500 kr)

 

Mats Rydström

* * *

 

Mer spel!

Jimmy Wilhelmsson, författare till Generation 64, om sin favoritpryl

Nygammalt Nintendo med klassisk form

Triss i spelmöss för maximal precision

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-03-01 13:07