Annons

tv-i-veckan-46

Osäker på vad du ska se på tv? Vi guidar dig till veckans absolut bästa utbud – från specialprogram om den bortgångne fotbollsstjärnan Klas Ingesson till brittiskt seriemördardrama.

* * *

cosmos

1. Cosmos

(SVT 2, måndag 18:00)

Annons

Neil deGrasse Tyson är för vetenskapen 2014 vad Noel Gallagher var för popmusiken 1995. Superkänd, älskad och rapp i käften. Med det utgångsläget är det därmed naturligt att Tyson valt att göra en hänförande fortsättning på Carl Sagans (astronomins John Lennon om man så vill) ikoniska tv-serie från 1980.

Gilla Cafe.se på Facebook

 

newsroom

2. The Newsroom

(C More Series, måndag 21:00 och streama från HBO Nordic)

Aaron Sorkins libertarianska hyllning av gammelmedia, The Newsroom, har oftast varit lika underhållande som ostigt överdådig. Nu drar sista säsongen igång och det lär bli ännu en härlig uppvisning i efterklokhet med moraliserande hög svansföring.

 

kobra

3. Kobra

(SVT 1, onsdag 21:30)

För någon vecka sedan tipsade jag om den underbara dramakomedin Transparent, om en pensionär som kommer ut som transexuell. Och på flera håll argumenteras för hur 2014 har blir transrörelsens år. SVT:s kulturflaggskepp, Kobra, kopplar grepp med ett avsnitt om transrevolutionen. Underhållande och tonsäkert som vanligt.

 

klasingesson

4. Klas Ingesson 1968-2014

(TV4, måndag 23:00)

Häromveckan gick fotbollslegendaren Klas Ingesson bort. Efter fotbollsgalan på måndag hedrar därmed TV4 VM 94-hjälten med ett porträtt på en av svensk fotbolls hårdaste profiler.

 

maleficent

5. Maleficent

(Hyr från SF Anytime)

Maleficent är utan tvekan en av årets mest förbisedda filmer. Den här alternativa versionen av Törnrosa skiljer sig från de senaste årens filmatiseringar av gamla klassiker. Istället för meningslös action bjuds här en dramaturgiskt tät historia om systerskap. Nu släppt att hyra!

 

the fall

6. The Fall

(Streama från Netflix)

I veckan drar den andra säsongen av det hyllade kriminaldramat The Fall igång. Något svenskt premiärdatum för det andra kapitlet om seriemördaren Paul Spector och superintendent Stella Gibson (spelad av en makalöst bra Gillian Andersson) är i skrivande stund inte satt. Så vad vore bättre än att i väntans tider se om den första rafflande säsongen?

 

carnage

7. Carnage

(SVT 1, lördag 22:35)

Borgerliga kammarspel är oftast putslustiga på ett lika trist som uddlöst vis. Entré Carnage. En 80 minuter tight studie i den civiliserade människans bräcklighet med spyor, glåpord och en lysande Jodie Foster.

 

Tobias Norström

* * *

Mer om tv:

”Därför är Vänner fortfarande lika aktuell”: Jan Gradvall hyllar serien som firar 20 år i tv-rutan

10 Så mycket bättre-klipp som fortfarande ger oss gåshud – är din favorit med?

5 tv-program som vi ännu hellre vill att Carl Philip gästar

6 saker inte ens Paradise Hotel-hatare kan låta bli att älska med Paradise Hotel

”Det är helt och hållet tjejernas show”: Café träffar skådisarna från Orange is the new black

 

Annons

Dela (3)
Tweeta

Annons


Laddar