Hoppa till innehåll

Äcklas du av den här bilden? Här är anledningen

Jonny Wedin

Bilden visar lotusblommans frökapsel. Och tycker du att den är det läskigaste som finns är det inte så konstigt, det finns förklaring i en fobi.

Bilder av lotusblomman kan få det att krypa i skinnet av äckel hos vissa människor. Men varför? Nu tror sig en grupp forskare ha funnit svaret.

För vissa räcker det med en bild av en lotusblomma, en vaxkaka eller en samling små bubblor för att kräkreflexen ska triggas. Andra äcklas först efter manipulerade bilder som denna (klicka på egen risk).

Vissa kan inte titta på lotusblomman utan att må illa och tycka det är äckligt.
Vissa kan inte titta på lotusblomman utan att må illa och tycka det är äckligt.

En deltagare i studien beskriver känslan.

”Jag kan inte riktigt titta på små, oregelbundet placerade hål, de får mig att liksom, kräkas lite i munnen, gråta lite, och skaka okontrollerat.”

Nu visar helt ny forskning att upp till 16 procent av befolkningen lider av trypofobi, alltså rädslan för klusterliknande hålformationer, och de tror sig även ha svaret på varför, menar brittiska Independent.

– Det kan vara en gammal evolutionär del av hjärnan som säger åt oss att vi tittar på ett giftigt djur, säger en av forskarna, Dr Geoff Cole.

Alltså är rädslan för hål en evolutionär fördel. För faktum är att många av världens giftigaste djur har just ett klusterformat mönster.

Och klusterformen verkar vara värre än vanligt för de flesta, även de som inte säger att de direkt äcklas av dem. Forskarna säger nämligen att även människor som inte lider av trypofobi rankar sådana bilder som mindre behagliga att titta på än andra bilder.

Kort sagt, tycker du att lotusblommans frökapsel eller en hålig ost är det läskigaste som finns kan du känna sig säker på att din kropp är på hugget när du behöver fly undan farliga djur.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.