Den här gatukonsten i 3D är kanske den fetaste grafittin du sett

Tredimensionell konst med en skräckinjagande spindel.

Sergio Odeiths gatukonst suddar ut skiljelinjen mellan konst och verklighet – och vissa av målningarna ser ut som din värsta mardröm.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2018-09-11 17:21  |  Lästid: 2 minuter

Gatukonst, eller “street art” om du nu likt många tvunget vill använda en anglicism, har haft ett rejält uppsving de senaste åren. Eller, ja, de senaste decennierna om man ska vara rättvis. De flestas tankar går nog, beroende på ens inställning till fenomenet, antingen till klotter i tunnelbanan eller till den brittiske konstnären Banksy – men konstformen har naturligtvis en längre historia än så.

Keith Haring målar sin Crack is wack-målning.

Keith Haring är en av pionjärerna inom gatukonst.

I 80-talets New York regerade exempelvis konstnärer som Basquiat, Keith Haring och Futura 2000 – konstnärer som tog gatukonsten från Lower East Sides nedgångna väggar in på de snofsiga gallerierna på Upper East Side.

Banksys uppseendeväckande konst har också fått den breda massan att upptäcka möjligheterna för konstnärerna som använder staden som sin canvas. Ett exempel på en annan konstnär som har väckt mycket uppmärksamhet den senaste tiden är Sergio Odeith, en gatukonstnär från Lissabon vars perspektivsböjande konst har gett honom jobb tillsammans med företag som Coca-Cola och Samsung.

Sergio Odeith målar en tredimensionell spindel.

Sergio Odeiths konst är hyperrealistisk – och skräckinjagande.

Sergio Odeiths tredimensionella konst har fått många följare

Odeith använder sig av en 3D-teknik som får hans motiv att sväva, puta, flyga och hoppa. Odeith inledde sin graffiti-karriär i början av 90-talet i den portugisiska huvudstaden, och blev snabbt besatt av arbetet med skuggor, perspektiv och detaljer som utgör byggstenarna i hans 3D-teknik.

Hans optiska illusioner har gett honom mängder av beundrare – och eventuellt en släng av hybris. I en intervju med amerikanska Metro berättade han att hans konst är helt unik:

– Det tar mycket tid för att nå den här nivån av perfektion. I början var inte mina verk så komplexa och perfekta som nu. Först skapar du en vinkel, och sedan är alla linjer och skuggor baserade på den vinkeln. Allt handlar om ljuset och skuggorna för att göra det hundra procent perfekt.

Sergio Odeith gör 3d-konst i Lissabon.

Vad är inspirationen bakom din konst?

– Jag vet inte om “inspiration” är rätt uttryck eftersom jag gör något väldigt originellt, så det är svårt att bli inspirerad av något som du inte ser någon annanstans, säger Odeith till Metro.

Även om vi rynkar pannan lite när den portugisiske konstnären påstår sig ha uppfunnit konceptet tredimensionalitet inom konst så får vi ändå tillstå att hans målningar är något utöver det vanliga. Följ honom på hans Instagram, och scrolla ned för fler bilder.

Mer gatukonst från Café!

Så kommenterar Banksy Brexit med sin målning

Kvinna påstår sig ha fångat Banksy på film – se videon

Banksy öppnar hotell – se alla bilder

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar