Annons
Annons

Boyhood

På fredag är det premiär för Boyhood, filmen som spelades in med samma skådespelare under tolv år. – Det blir lite som ett timelapsefotografi av en människa, säger skådespelaren Ethan Hawke.

* * *

Resan från gulligulligull med stoppade hamsterkinder till växtvärkande tonåring med antydningar till ansiktsbehåring. Alla vuxna män har gjort den – men anmärkningsvärt få har gjort den framför surrande filmkameror och en världsberömd regissör.

Annons

När Ellar Coltrane (bilderna) var sex år gammal castades han av Richard Linklater för att spela huvudrollen i Boyhood, ett filmprojekt som skulle sträcka sig över tolv år. Regissören ville göra en ”coming of age”-berättelse med sällan skådad autenticitet.

Varje år avsattes en månad åt projektet – från början kallat 12 years, men titeln ersattes när 12 years a slave släpptes och exploderade – och manuset har hela tiden fått anpassas efter Ellar Coltranes personliga utveckling.

Ethan Hawke spelar pappan och har beskrivit mastodont-projektet som mer unikt än den populära Before-trilogin.

– Att göra en scen med en ung pojke som är 7 år och pratar om varför tvättbjörnar dör och sedan när han är 12 och diskuterar tv-spel och så småningom när han är 17 och frågar om tjejer… Just att det är samma skådespelare – att man ser hans kropp och röst förvandlas – gör att det blir lite som timelapsefotografi av en människa.

Boyhood har redan sopat hem psykedeliskt döpta statyetter på filmfestivaler världen över. Den har kallats för årets hittills bästa film i Rolling Stone – och för en av hela decenniets bästa i Guardian.

Emil Persson

* * *

Mer film:

Andrev Walden: ”I Interstellar reser de snabbare än ljuset – och snart kan det vara verklighet”

”Så lyckas Kina styra Hollywood”: Andrev Walden om hur filmvärlden anpassar sig efter diktaturen

Stor i Japan! Kolla in det första klippet på anime-versionen av Ronja Rövardotter

Nya Godzilla – större än någonsin!

Bibelfeber i Hollywood

 

Annons

Dela (4)
Tweeta

Annons


Laddar