Häftigast i Hollywood – filmen Boyhood tog 12 år att spela in

Tobias Ivarsson  |  Publicerad 2014-09-24 07:00  |  Lästid: 2 minuter
Boyhood

På fredag är det premiär för Boyhood, filmen som spelades in med samma skådespelare under tolv år. – Det blir lite som ett timelapsefotografi av en människa, säger skådespelaren Ethan Hawke.

* * *

Resan från gulligulligull med stoppade hamsterkinder till växtvärkande tonåring med antydningar till ansiktsbehåring. Alla vuxna män har gjort den – men anmärkningsvärt få har gjort den framför surrande filmkameror och en världsberömd regissör.

När Ellar Coltrane (bilderna) var sex år gammal castades han av Richard Linklater för att spela huvudrollen i Boyhood, ett filmprojekt som skulle sträcka sig över tolv år. Regissören ville göra en ”coming of age”-berättelse med sällan skådad autenticitet.

Varje år avsattes en månad åt projektet – från början kallat 12 years, men titeln ersattes när 12 years a slave släpptes och exploderade – och manuset har hela tiden fått anpassas efter Ellar Coltranes personliga utveckling.

Ethan Hawke spelar pappan och har beskrivit mastodont-projektet som mer unikt än den populära Before-trilogin.

– Att göra en scen med en ung pojke som är 7 år och pratar om varför tvättbjörnar dör och sedan när han är 12 och diskuterar tv-spel och så småningom när han är 17 och frågar om tjejer... Just att det är samma skådespelare – att man ser hans kropp och röst förvandlas – gör att det blir lite som timelapsefotografi av en människa.

Boyhood har redan sopat hem psykedeliskt döpta statyetter på filmfestivaler världen över. Den har kallats för årets hittills bästa film i Rolling Stone – och för en av hela decenniets bästa i Guardian.

Emil Persson

* * *

Mer film:

Andrev Walden: ”I Interstellar reser de snabbare än ljuset – och snart kan det vara verklighet”

”Så lyckas Kina styra Hollywood”: Andrev Walden om hur filmvärlden anpassar sig efter diktaturen

Stor i Japan! Kolla in det första klippet på anime-versionen av Ronja Rövardotter

Nya Godzilla – större än någonsin!

Bibelfeber i Hollywood

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 13:30