Hoppa till innehåll

Jimmy Durmaz uppmaning efter hoten: ”Fler kan göra mer”

Markus Thunberg

Sommarens mest omtalade fotbollssvensk Jimmy Durmaz vägrar backa för de som hatar och hotar. I stället tycker han fler fotbollsspelare borde haka på organisationer som Locker room talk som jobbar för bättre attityder i omklädningsrummen.

Under ett par brinnande veckor i somras figurerade Jimmy Durmaz i alla svenska, och många utländska, medier. Efter den misslyckade brytningen i VM mordhotades han och familjen, men han var också en viktig del i det svenska fotbollslandslagets stora framgångar och samlade insats mot rasism. Vad händer nu när röken lägger sig, när vardagen återvänder och problemen kvarstår?

Café åkte till Toulouse för att ta reda på varför Jimmy Durmaz vill fortsätta jobba för en bättre fotbollsmiljö för unga killar att växa upp i. Hela intervjun finns i Cafés kommande nummer, i butik 25 september, men nedan följer ett utdrag från intervjun.

Jimmy Durmaz på Cafés omslag oktober 2018
Nya Café finns i butik 25 september.

Jimmy Durmaz var den första kända svensken som hakade på Locker Room Talks arbete, en organisation som fått en miljon kronor av Zlatan Ibrahimovic och som jobbar för jämställdhet och schysta attityder i omklädningsrum. I en uppmärksammad film från 2017 läser han rader som ”Jag ska knulla din mamma” och ”Jävla bög” samtidigt som han konstaterar att det är ett utbrett problem med skitsnack i omklädningsrum: ”Det sitter i väggarna”.

– När Locker Room Talk dök upp var det perfekt, de vill ändra machokulturen inom fotbollen och den resan vill jag vara med på. Det de gör är fantastiskt, säger han.

Durmaz fortsätter:

– Det handlar om hur de unga pratar med varandra. Du vet aldrig vad den som sitter mittemot dig har varit med om och du ska alltid kunna umgås med den personen. Men det är väldigt kaxigt, de unga sätter upp en front, jag hör det hela tiden. Det funkar inte mot mig, vad är det du vill bevisa, jag har redan lyckats med mitt liv?

Efter sommarens uppståndelse kring hoten mot Jimmy Durmaz familj hade ingen lastat honom om han ville ta ett steg tillbaka, inte synas så mycket. Men för Durmaz är det tvärtom.

– Det finns många drabbade, det kommer jag absolut att jobba mer med framöver: att vara en förebild för ungdomar.

Han fortsätter:

– Det är inte bara problem med rasismen inom fotbollen, det är större än så. Det handlar inte bara om fotbollen heller, det är bara en ingång. De här problemen med machokulturen finns överallt.

Samtidig håller Durmaz med om att hans röst kan göra skillnad och att det är viktigt att fler hakar på.

– Fler fotbollsspelare kan göra mer, det tror jag. Vi har en större påverkan än vi tror vi har.

Jimmy Durmaz fotograferad i Botkyrka utanför Stockholm. I höst gör han samma sak som kollegan David Beckham: väljer ut plagg i en egen H&M- kollektion. Och han har såklart ett stiltips till svenska killar: ”Håll det enkelt, håll det simpelt. Det räcker med ett par enkla byxor för att se cool ut. Du behöver inte försöka för mycket, när man försöker för mycket kan det enkelt bli fel”, säger Jimmy Durmaz.

Läs mer om H&M:s klädsatsning med Jimmy Durmaz här.

Hela intervjun med Jimmy Durmaz hittar du i Cafés oktobernummer som finns i butik 25 september.

Mer på samma ämne:

”Fotbollförbundet ser inte ut som en vanlig svensk arbetsplats idag”

”Fotbollen kan stoppa killars hö-hö-attityder”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.