Hoppa till innehåll

”Knark leder till bättre tv” – Jan Gradvall om varför cannabisserien High Maintenance visar vägen

Tobias Ivarsson

En skäggig semihipster försörjer sig genom att deala i New York. Cafés Jan Gradvall förklarar varför gräsdramat High Maintenance är en av de mest banbrytande tv-serierna just nu. * * * Säg inget till Beatrice Ask, men knark leder till bättre tv. Jenji Kohan bröt ny mark när hon med Weeds gjorde en tv-serie om … Continued

Jan-gradvall-cafe

En skäggig semihipster försörjer sig genom att deala i New York. Cafés Jan Gradvall förklarar varför gräsdramat High Maintenance är en av de mest banbrytande tv-serierna just nu.

* * *

Säg inget till Beatrice Ask, men knark leder till bättre tv.

Jenji Kohan bröt ny mark när hon med Weeds gjorde en tv-serie om en langare. När huvudpersonen Nancys man plötsligt dör av en hjärtattack börjar hon sälja marijuana för att försörja sin familj.

Att Weeds-skaparen Jenji Kohan förmår och vågar skildra människor som är komplexa och motsägelsefulla har hon visat ännu tydligare i sin nästa serie, Orange is the new black.

Även Orange is the new black utgår från droghandel, fast med den skillnaden att denna gång så åker kvinnan fast och hamnar i fängelse.

Årets största överraskning i tv-landskapet, High maintenance, handlar också om en langare.

En skäggig semihipster försörjer sig genom att deala i New York. Han levererar marijuana till sina kunder, via cykel eller tunnelbana, lika smidigt och enkelt som om de ringt efter pizza.

Vid ett tillfälle blir han utskälld för att leveransen tog 20 minuter i stället för utlovade 15 minuter. Vid ett annat tillfälle tar han emot en beställning när han sitter bredvid en polis på tunnelbanan.

Ben Sinclair och Katja. High maintenance.

Ben Sinclair och Katja Blichfeld ligger bakom tv-dramat High Maintenance.

* * *

Fast det är inte ämnet som gör High main­tenance till en så ovanlig serie. Det är formatet.

Skådespelaren Ben Sinclair och hans fru Katja Blichfeld, casting director, tillhör den majoritet människor i filmbranschen som år efter år jobbar med andras idéer, utan att någonsin få möjlighet att göra något eget.

Paret Sinclair & Blichfeld beslutade sig för att göra något åt det. För pengar de tjänar på sina andra jobb började de göra en helt egen serie och lade ut den på nätet.

Jag upptäckte den när en av mina favorit­tv-skribenter, Emily Nussbaum på The New Yorker, skrev om den.

High maintenance påminner i tonen om Louie och Girls, vilsna människor som hänger runt i dagens New York.

Precis som i de serierna, särskilt den banbrytande senaste säsongen av Louie, är High maintenace helt fri dramaturgiskt: handlingen kan sticka i väg precis var som helst, stickspåren blir huvudspåren.

Men vad som gör High maintenance ännu modernare är längden på avsnitten: de är bara mellan 5 och 15 minuter långa. Perfekta för mobilen.

Paret lägger ut tre avsnitt i stöten, med några månaders mellanrum. Avsnitten har fått stor uppmärksamhet för att de kommande finansieras av Vimeo där de lagts ut.

Ta ett djupt halsbloss och välkomna fram­tidens tv.

Jan Gradvall

* * *

Mer tv:

”Därför är Vänner fortfarande lika aktuell”: Jan Gradvall hyllar serien som firar 20 år i tv-rutan

Cafés stora tv-guide: Spana in alla trailers till höstens nya serier

Gymma som Frank Underwood: Därför ger roddmaskinen från House of cards en överlägsen träningsupplevelse

10 tv-serier du ine vill missa i sommar

”Är det relevant varför någon är känd?”: Gradvall om Famous in 12

”Det är helt och hållet tjejernas show”: Café träffar skådisarna från Orange is the new black

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.