Annons

9 saker som gav enorm status som barn (typ att tappa tänder)

Ok, pengar och prylar har alltid gett något slags status och gör det än i dag. Men när vi små fanns det så många fler sätt att få kompisarna att bli avis.

Mats Bax
9 saker som gav enorm status som barn (typ att tappa tänder)

Som till exempel…

1. Att ha en stark pappa

De pappor som hämtade på dagis bröt aldrig arm eller brottades med varandra. Så det var upp till oss att avgöra vems pappa som var starkast och varför (typ: ”min pappa är starkare än din, för han kan köra traktor”). Det enda som trumfade att ha en stark pappa var att ha en pappa som var polis – för han kunde sätta alla andra pappor i finkan.

Annons

ezgif-2587940450

2. Högst siffra i botten på glaset

Minns du siffran i botten på Duralexglaset? Den som visade sig när du druckit upp minimjölken och bestämde hur gammal du var den dagen? Den siffran var betydligt mycket viktigare då än nu.

3. Att tappa tänder

Matematiken var enkel: Jag har tappat sju tänder + du har tappat tre = jag är vuxen, du är ett barn. Och kom vuxna på besök visade man glatt upp sina gluggar.

Gilla Cafe.se på Facebook

barndomens-segrar-vuxen

4. Vara först med egen hemnyckel

Oftast berodde det på att föräldrar behövde jobba sent, men personen som plötsligt dök upp på skolgården med en egen hemnyckel (i ett snöre runt halsen) hade genast mycket mer makt än alla andra.

5. Många växlar på cykeln

Glöm dyra fixiebikes och treväxlade lyx-Crescents. Allt som inte hade 21 växlar var töntigt. Hade din cykel dessutom ”bar ends”, ”grip shift” eller något annat som lät coolt att säga, för att inte tala om dämpning BÅDE bak och fram, så var du garanterat coolast i klassen.

ezgif-3923386860

6. Högt abec-nummer

”Va?” kanske du tänker nu. Men om du var ung på 90- och 00-talet så minns du när alla började köpa inlines och ju högre abec-nummer på kullagren desto bättre. (Jag har aldrig kunnat åka, men vet att det var minst abec 5 som gällde.)

7. Få vara uppe sent

Precis som mer hemnyckeln var det status att inte behöva gå och lägga sig. Det spelade ingen roll om du var ett vrak dagen efter: att tvingas i säng var ett tecken på svaghet.

ezgif-3907776976

8. Kryckor

Ingen accessoar hade sån wow-faktor och satte dig i centrum som kryckor och gips. Plötsligt hade du ett helt entourage runt dig, och alla ville alla höra din story, bana väg för dig i folkmassor och hålla din bricka i matkön.

9. Att vara ett cirkusfreak

Ok, gick du fullt ut cirkusfreak var det bara konstigt. Men allt ifrån att kunna rulla ihop tungan, lägga foten bakom huvudet, moonwalka eller vända ögonlocket ut-och-in var tillräckligt för att ses som en superkraft värd att beundra.

Bonus: Syskon som kan kampsport

”Min brorsa kan karate.” Enough said.

karatekid

Mer roligt!

15 hockeybilder som skickar dig smack tillbaka till skolgården

7 fotbollsfrisyrer vi hade som barn – hur hemska de än var

9 situationer då vuxna blir som barn på jobbet

Annons

Dela (182)
Tweeta

Annons


Laddar