Fenomenet med galna forskare är något som formats genom hela filmhistorien. Det började kanske redan 1931 när forskaren Henry Frankenstein konstruerade ett monster med hjälp av människolik i filmen Frankenstein, en film som fick hela världen att rikta misstänksamhet mot vetenskapsmän världen över. Traditionen fortsätter även i modern tid med Dr. Emmet Brown i Tillbaka till framtiden (1985), Lex Luthor i Batman vs Superman (2016) och inte minst de kinesiska forskare som nyligen skapade en apgris.
Ja, du hörde rätt. Två av världens första hybrider mellan apa och gris har bringats till existens i ett kinesiskt laboratorium – och syftet med det hela är inte särskilt rumsrent.
För att skapa apgris-hybrider blandade forskarna celler från apor med grisembryon – alltså befruktade ägg från suggor. Det slutgiltiga målet med experimentet var att i framtiden kunna odla människoorgan inuti djur – men detta kommer att ta flera år att uppnå, skriver Futurism. Att experimentera med andra däggdjur är då ett slags steg på vägen för att se om det faktiskt funkar – och visst fungerade det, i alla fall i en veckas tid.
De två apgris-hybriderna dog nämligen efter bara en vecka – och enligt källor är den exakta anledningen fortfarande oklar. Men antagligen beror det på, ja, att aporgan kanske inte klaffar så där jättebra i griskroppar.
Att blanda djur som om det vore bilhybrider är kanske inte det mest moraliska och etiska mänskligheten gjort. Dessutom är det inte särskilt effektivt, menar stamcellsbiologen Paul Knoepfler vid University of California:
– I och med den extremt låga effektiviteten och dödsfallen anser jag detta vara rätt avskräckande, säger han till New Scientist.
Med andra ord är det kanske inte på sin plats att utsätta stackars grisar för korsblandning. Måste experimenten fortsätta kan de istället förslagsvis blanda hästceller med människoembryon och på så sätt skapa en mytologisk kentaur.
Det hade, som det heter, varit något.
Källor: Futurism & New Scientist