Annons
Annons

alexander-hermansson-rackartygarn

Alexander Hermansson från akrobatkollektivet Rackartygarna har både brutit ryggen och varit nära att dö av glassplitter. Café frågade ut honom om skadorna, Let’s Dance och varför spänningen är så kul att han inte kan sluta. 

* * *

23-åringen från Huddinge blev berömd för en bredare publik när han debuterade i Let’s Dance i vår. Men för hans många fans är han känd som länge som en av medlemmarna i Rackartygarna, akrobatgruppen som sprider spektakulära Youtubevideor där de hoppar, voltar och gör tricks – som ständigt spränger gränserna. Killarna, som alla var intresserade av extremsport och gymnastik, träffades i högstadiet. De började tidigt lägga upp videos, lanserade sig under namnet Rackartygarna 2010 och succén var ett faktum, med runt 300 klipp och miljontals visningar. Man kan konstatera att de tillhör den växande skaran av svenska Youtubekändisar.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Varför utsätter man sig frivilligt för synbart livsfarliga – eller åtminstone otroligt läskiga – situationer?

För Alexander Hermansson verkar det helt enkelt inte vara så läskigt.

– Det ser värre ut än vad det är. Vi har tränat på att hantera skadebiten, och man kan skapa mycket magi med videoredigeringen.

Du bröt ryggen en gång?

– Ja, det var en olycka 2012. De andra killarna hade byggt upp en vattenrutschkana med ramp som man skulle åka i och landa i en pool. När det var min tur kom jag dessvärre aldrig till rampen, utan gled av och landade på en stubbe. Då fattade ingen av oss hur illa det var, jag låg där en timme innan de skjutsade hem mig. Dagen efter gick jag till jobbet som vanligt, fast med kryckor, innan jag fick åka till sjukhuset och bli röntgad. De fick börja skära i mig och sätta in skruvar. Då kom det som en chock, det finns ju en massa nervtrådar i ryggen så man kan bli förlamad.

Tänkte du på det, att du kunde blivit förlamad?

– Ja, men jag upplevde det som att jag fick tacka Gud för att jag fick en andra chans.

Efter sju veckor fick Alexander rådet att testa att göra simtag och längre promenader. Istället gjorde han en bakåtvolt. Det gjorde jätteont, men det gick.

– Jag var orolig att jag aldrig mer skulle kunna leva akrobatlivet. Så jag var tvungen att testa direkt.

Alexander Hermansson är noga med att påpeka att händelser som denna fått honom att bli säkrare. Föräldrarna, säger han, är nog oroligare än de visar.

Ändå har han varit med om en ännu värre händelse, som kunde ha satt stopp på alls. Det var efter Europe Music Awards i Amsterdam som han var på hotellrummet med sin kompis och bestämde sig för att avsluta dagen med en ”perfekt godnattvolt”. På ett klipp, som naturligtvis ligger uppe på Youtube, ser man hur han dundrar in i en tavla med glashölje.

– Jag började flimra med ögonen och var förmodligen på väg att svimma, men jag var ändå väldigt lugn. Min kompis däremot fick panik, jag hade ju glassplitter i hela kroppen. Han sprang med gråten i halsen för att kalla på hjälp, och till slut lyckades han få tag på en i personalen som ringde på ambulans.

Du ser väldigt lugn ut i klippet.

– Det var en skum chock, jag har aldrig varit så lugn. Men dagarna efter kom chocken, jag började drömma drömmar. Jag hade sett en stor skärva i låret på väldigt nära håll, och den bilden kunde jag inte riktigt släppa taget om. Jag blev verkligen träffad på tacksamma ställen. Hade jag fått glas i ansiktet eller på halsen, det hade fått konsekvenser.

Hade du dött?

– Ja, jag hade lätt dött. Det var ju tjocka skärvor.

Vad är det som driver dig att ändå hålla på?

– Att leka med action och adrenalin. När man är i luften är man helt tyngdlös, den friheten upplever man aldrig annars. Jag är nog lite beroende.

Let’s Dance älskade han att vara med i, även om han åkte ut den 11 april – och i sommar väntar ett jobb som programledare i SVT:s Sommarlov.

– Det kommer att bli härligt. Jag älskar barn, hur de tänker och funkar, det inspirerar verkligen mig. De är inte kritiska och egoistiska, utan de tar emot allt med glädje. Temat för sommaren ska vara lek och rörelse, så jag ser fram emot en fartfylld sommar.

 

Jonatan Loxdal

 

4 spektakulära klipp med Alexander Hermansson

* * *

Läs mer!

Alesso: ”Läkaren sa att jag var 19 och på väg att bli utbränd”

Jenny Strömstedt om sin sämsta affär: ”Lägenheten såldes för en miljon mer”

7-Eleven-personalen: Snälla, kan du tänka på det här sakerna nästa gång du handlar hos oss?

 

Annons

Dela (190)
Tweeta

Annons


Laddar