Hoppa till innehåll

Årets roligaste: Bob Dylan får Nobelpriset och SVT får panik

Joel Linde

Den totala förvirring som uppstår när det meddelas att Bob Dylan vinner Nobelpriset i litteratur är en av årets roligaste, mediala händelser i Sverige 2016.

I denna artikelserie minns vi de roligaste mediala händelserna under 2016. Det handlar om sviniga snubbar som föder facebookstjärnor, ultradivor som umgås med vanligt folk i den vanliga världen och popstjärnor som alltid bär med sig en knippe polsk kryddkorv i fickan. Det ni!

Vi fortsätter vår lista över 2016 års viktigaste händelser i Sverige. Missade du den förra på listan hittar du den här!

7/7. Bob Dylan vinner Nobelpriset i litteratur och kulturmänniskornas världsbild slås i spillror

Det blev varken Marie NDiaye, Nawal el Saadawi eller Ngugi wa Thiong’o som vann Nobelpriset i litteratur 2016. Det blev Bob Dylan. En musiker och lyriker som är betydligt mer välkänd för allmänheten än vad Sveriges kulturelit kanske hade önskat. Vad skulle deras funktion nu bli, när det fanns tusentals tittare där ute som hade bättre koll på vinnaren än vad de själva hade?

De nämner några låtar de gillar, som Blowing in the wind, Lay Lady Lay och eventuellt också Like A Rolling Stone, om det nu var så den hette?

Det blev snabbt också fokus på alla dessa Dylanmän, av diverse krönikörer definierad som en homogen grupp män som håller Bob Dylan som sin ledstjärna i livet och anser sig förstå honom särskilt väl, är allmänt osköna och oförmögna att ge oralsex. (Dylanman blir ett av Språkrådets nyord 2016.) Man ringde upp Fredrik Wikingsson – kanske den mest skimrande Dylanmannen av dem alla – och hoppades att han kunde skänka mening och substans åt denna händelse då han givetvis måste vara extas efter en sådan händelse.

Hans extas uteblev. Tydligen gillar Wikingsson bara musiken och kunde inte bry sig mindre om att det nu står klart att även ett gäng akademiker i Stockholm gör det.

Läs även Cafés Björn Werners virala sammanfattning av SVT-reaktionerna på när Bob Dylan fick Nobelpriset.

Årets 7 roligaste ögonblick i Mediesverige

Pascals sångare har alltid lite polsk korv i fickan

Carola åker tunnelbana som vanligt folk

Daniel Hallberg driver med Alex Schulman

Calle Schulman vs Filip Hammar 2.0

Mia Skäringer upptäcker kraften av Facebook

Norge gjorde en tonårsserie och alla blev 16 igen

Bob Dylan får Nobelpriset och SVT får panik

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.