Annons
Annons

Dracula untold Luke Evans

Vässa huggtänderna! På fredag är det premiär för Dracula Untold, filmen om verklighetens blodtörstige greve Vlad Tepes. Vi träffade huvudrollsinnehavaren Luke Evans och pratade om varför Dracula trots allt känns lite mänsklig – och hur den nya filmen sticker ut från mängden av vampyrrullar.

* * *

Dags för alla urban farmers att lägga mer konstgödsel på vitlöksodlingen. Den 10 oktober är det premiär för Dracula untold – men filmen är allt annat än ett omtröskat Bram Stoker-hopplock i raden. Historien baseras nämligen inte på romanfiguren Dracula utan på den verkliga personen Vlad Tepes: en furste som spred skräck i Transsylvanien på 1400-talet.

Annons

– I och med att det handlar om en historisk figur känns det väldigt nytt och fräscht. Vlad Tepes är en bortglömd person i populärkulturen, säger huvudrollsinne­havaren Luke Evans, 35, när Café träffar honom i London.

Filmen berättar historien om hur Tepes – populärt kallad ”verklighetens Dracula” – ingår en pakt med mörka krafter för att kunna försvara sitt folk. Manusförfattarna har dock inte kunnat motstå frestelsen att klämma in lite superkrafter.

– Det är en tidlös saga, kampen mellan gott och ont i en individ, som folk kan relatera till, säger Evans. Sedan var ju faktiskt romanfiguren Dracula en superhjälte. Eller kanske inte ”hjälte”, men han var den första figuren som hade en massa superkrafter.

Luke Evans upplever just nu de bästa åren i sin karriär. Walesaren har synts i både Hobbit– och Fast and the furious-franchisen – och nästa år gör han huvudrollen i nyfilmatiseringen av The crow. Men först ska han alltså hänga på sig den cape som tidigare burits av stjärnor som Bela Lugosi, Klaus Kinski, Rutger Hauer och Gary Oldman.

Är det inte svårt som skådis att relatera till en så overklig karaktär som Dracula?

– Han är ju ändå mänsklig. Till en början en ganska vanlig man som försöker göra det rätta för sin familj och sitt folk. Där kunde jag känna igen mig. Inte lika mycket i det här med att sätta folks huvuden på pålar.

Du har långt hår och mustasch nu, precis som i filmen. Har du snott Draculas look?

– Haha, nä, det här är faktiskt för en annan film jag ska göra.

Han drar på ett stort leende som visar hur spetsiga hans tänder är.

– Dessutom har jag de här huggtänderna naturligt, så det är snarare Dracula som kopierar mig.

 

Johan Hurtig

* * *

Mer film:

Andrev Walden: ”Därför krävde David Fincher ett nytt slut på filmatiseringen av Gone Girl”

Detta är tidernas 15 bästa filmslut (och ett som är riktigt dåligt)

Andrev Walden: ”I Interstellar reser de snabbare än ljuset – och snart kan det vara verklighet”

”Så lyckas Kina styra Hollywood”: Andrev Walden om hur filmvärlden anpassar sig efter diktaturen

Stor i Japan! Kolla in det första klippet på anime-versionen av Ronja Rövardotter

 

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar