Hoppa till innehåll

Filip Hammar om att ha barnen i Los Angeles och jobbet i Stockholm

Redaktionen

”Jag vill inte bli en sån farsa som rafsar åt sig en nalle för 250 spänn på
 Arlanda för att barnen ska få uppleva tillfällig glädje” säger Filip Hammar om att pendla mellan två kontinenter, mellan jobbet och sina barn.

Filip Hammar pendlar mellan bostaden i Los Angeles och bostaden i Stockholm. Hans barn bor i Los Angeles, men en del av hans jobb måste utföras i Sverige, inte minst under inspelningen av filmen Tårtgeneralen.

– Han har nog Sverige-rekord i resor på sträckan LA–Stockholm det senaste året. Jag fattar inte att han pallar, säger Fredrik Wikingsson till Café.

Men när Filip själv får frågan låter det som en ganska behaglig tillvaro.

Hur är det att vara hemifrån så mycket?

– Jag trivs ypperligt i den hermetiskt tillslutna flygplanskabinen. Jag är sällan borta i mer än tio dagar. Jag jobbar och har skitkul, sedan landar jag i solen och bränner iväg till dagis för att hämta barnen och ägna mig fullständigt åt den underbara nonsensverksamhet det innebär att vara småbarnsfarsa. Att gå runt med ett lakan över huvudet och låtsas vara ett spöke är en befrielse när man torterats med Fredriks vansinniga arbetsdisciplin i några dagar, säger Filip Hammar.

LA är som att någon har tagit ett 
kalejdoskop, slagit sönder det och hällt ut smeten över staden

I en längre intervju med Café får Filip frågan om han kompenserar sin periodvisa frånvaro från barnen på något sätt.

– Jag vill heller inte bli en sån farsa som rafsar åt sig en nalle för 250 spänn på
 Arlanda för att barnen ska få uppleva tillfällig glädje. Är det något jag gör för barnen så är det snarare att hålla igen. De får inte bli för privilegierade. Det kan jag säga redan nu: mina barn ska gå i kommunal skola. Jag kommer från Köping. Där var varenda institution kommunal. Jag tror inte att förutsättningarna för mina barns framtidsutsikter blir ljusare om Johnny Depp gör en kameo i ett skakigt julspel bara för att hans barn går på samma skola. Snarare tvärtom, säger Filip.

Han fortsätter:

– Jag har alltid rest, jag har alltid varit borta. Men nu är jag mer med dem än tidigare. Och det är värt varenda timme som jag måste sitta på ett flygplan. Det finns nog en önskan ur ett publicistiskt perspektiv att jag ska vara nåt slags dysfunktionell ”Mig äger ingen”-farsa. Men det är helt enkelt inte sant. Hur ska barnen påverkas av att deras föräldrar inte längre lever ihop? Det där kan man inte heller gå omkring och älta. Vad jag kan se så är det lyckliga och älskvärda barn.

Och nej. Han har inte tröttnat på Los Angeles, betonar han.

– LA är som att någon har tagit ett 
kalejdoskop, slagit sönder det och hällt ut smeten över staden. En kristen bokaffär bredvid en vietnamesisk massageinrättning bredvid en salvadoriansk restaurang…Stockholm har helt missat vikten av att en stad måste vara en smältdegel för att åtnjuta någon som helst attraktionskraft.

Det här är ett utdrag ur Cafés exklusiva intervju med Filip och Fredrik där de berättar om hur Tårtgeneralen kom till, om Robert Gustavssons avhopp, om hur de löste Mikael Persbrandt som ersättare, och om planerna på att pitcha filmen för Netflix, om höstens metoo-kampanj, om Filips liv i LA, Fredriks nervositet över att få använda en Whitney Houston-låt i filmen och mycket mycket mer. Du hittar hela intervjun med Filip och Fredrik här!

Fler utdrag från den exklusiva intervjun med Filip och Fredrik:

Filip och Fredrik om hur #metoo påverkat dem: ”Relevant att dissekera vår jargong”

Så fick de (till slut) förstavalet Mikael Persbrandt att spela Hasse P

Så gav en smältande After Eight-skiva på en päronhalva 8 miljoner till Tårtgeneralen

Se när Mikael Persbrandt läxar upp Filip Hammar i studion

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.