Hoppa till innehåll

Så fick de (till slut) förstavalet Mikael Persbrandt att spela Hasse P

Redaktionen

”Vi har haft panik över mycket men inte över att Robert Gustafsson hoppade av” säger Fredrik Wikingsson om turerna kring vem som till slut kom att spela huvudrollen i ”Tårtgeneralen”.

Den 7 mars går Tårtgeneralen upp på svenska biografer, något som blev möjligt först efter en märklig show reel som fick Svenska Filminstitutet att bevilja medel till filmen. Men finansieringen var bara ett av många hinder på vägen fram till den färdiga filmen – turerna kring vem som skulle spela huvudrollen var ett annat.

När det blev offentligt att Robert hoppade av hade vi redan gjort klart med Persbrandt

Filmen baseras på duons debutroman från 2009, Tårtgeneralen, och när Robert Gustafsson hade läst boken tackade han ja direkt. Sedan tvärdog flytet. Gustafsson hoppade av filmen med den osmickrande motiveringen att manuset inte höll en ”tillfredsställande nivå”. Fredrik Wikingsson protesterar dock mot den förklaringen.

– Jag har bara goda saker att säga om Robert Gustafsson, det vill jag ha sagt. Han satt där, i den stolen du sitter nu,
 massor av gånger. Han var en bra nej-sägare. 
Han sa nej så många gånger att vi tvingades inse att den här filmen ska berättas genom Filip, det tillförde han. Sedan ville vi helt enkelt åt olika håll. Han ville göra omarbetningar som vi inte var så förtjusta i.

Det måste ha varit ångestframkallande att bli av med en sådan publikmagnet.

– Vi har haft panik över mycket i den här filmen, men inte över det. När det blev offentligt att Robert hoppade av hade vi redan gjort klart med Persbrandt. Redan från början ville vi ha honom, men då fanns det inte på kartan, han var så jävla uppbokad. Robert har mer funny bones, det går inte att säga något om, men man får mer gratis med Persbrandt. De är så lika varandra han och Hasse: det bipolära, det adhd-iga och så alkoholismen. Dessutom är han en av de bästa skådisarna vi någonsin haft i det här landet.

Mikael Persbrandt i rollen som Hasse P som är huvudpersonen i filmen Tårtgeneralen.

Det här är ett utdrag ur Cafés exklusiva intervju med Filip och Fredrik där de berättar om hur Tårtgeneralen kom till, om Robert Gustavssons avhopp, om hur de löste Mikael Persbrandt som ersättare, och om planerna på att pitcha filmen för Netflix, om höstens metoo-kampanj, om Filips liv i LA, Fredriks nervositet över att få använda en Whitney Houston-låt i filmen och mycket mycket mer. Du hittar hela intervjun med Filip och Fredrik här!

Fler utdrag från den exklusiva intervjun med Filip och Fredrik:

Filip Hammar om att ha barnen i Los Angeles och jobbet i Stockholm

Filip och Fredrik om hur #metoo påverkat dem: ”Relevant att dissekera vår jargong”

Så gav en smältande After Eight-skiva på en päronhalva 8 miljoner till Tårtgeneralen

Se när Mikael Persbrandt läxar upp Filip Hammar i studion

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.