Så gav en smältande After Eight-skiva på en päronhalva 8 miljoner till Tårtgeneralen

Hur man övertygar Svenska Filminstitutet om att skjuta till pengar till en filmproduktion? Kill them with nostalgi!

Redaktionen  |  Publicerad 2018-02-21 14:52  |  Lästid: < 1 minuter

När Filip och Fredrik bestämde sig för att göra film av deras debutroman från 2009, Tårtgeneralen, var finansieringen av filmen en av de saker behövde lösas. Och de hade ingen bra erfarenhet av att ansöka om medel från Svenska Filminstitutet (SFI). När de gjorde filmen Trevligt folk fick de inte ens till ett möte med SFI.

– Då var vi fan vansinniga. Vi kom dit med Karin af Klintberg som precis vunnit en Guldbagge för dokumentärfilmen Ebbe – The Movie, och ville göra en film om integration. Och de ville inte ens träffa oss! Där kände jag väldigt starkt att det låg oss i fatet att det uppfattats som att vi suttit och gaggat i femman.

När de först ansökte om medel för Tårtgeneralen möttes de återigen av skepsis. De uppmanades att spela in en så kallad mood reel, en kort film som förklarar filmens ton och smak.

De återkom bland annat med en slowmotion-tagning: en skiva After Eight som smälter över en päronhalva i en mikrovågsugn, filmad inifrån. 80-talsmaxandet föll uppenbarligen filmkonsulenterna i smaken; några månader senare beviljades Tårtgeneralen åtta miljoner kronor i stöd.

Det här är ett utdrag ur Cafés exklusiva intervju med Filip och Fredrik där de berättar om hur Tårtgeneralen kom till, om Robert Gustavssons avhopp, om hur de löste Mikael Persbrandt som ersättare, och om planerna på att pitcha filmen för Netflix, om höstens metoo-kampanj, om Filips liv i LA, Fredriks nervositet över att få använda en Whitney Houston-låt i filmen och mycket mycket mer. Du hittar hela intervjun med Filip och Fredrik här!

FOTNOT: I en första version av artikeln uppgavs en felaktig utskrivning av SFI. Svenska Filminstitutet är den rätta och inget annat.

Fler utdrag från den exklusiva intervjun med Filip och Fredrik:

Filip Hammar om att ha barnen i Los Angeles och jobbet i Stockholm

Filip och Fredrik om hur #metoo påverkat dem: "Relevant att dissekera vår jargong"

Så fick de (till slut) förstavalet Mikael Persbrandt att spela Hasse P

Se när Mikael Persbrandt läxar upp Filip Hammar i studion

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-02 22:17