Hoppa till innehåll

Världens 10 mäktigaste arméer – och så högt rankas Sverige

Joel Linde

Global Firepower Index rankar världens länders stridsduglighet utifrån många olika parametrar. Här är världens tio mäktigaste försvarsmakter och arméer, enligt organisationens ranking.

Donald Trump har förmodligen sagt ”China” fler gånger än någon annan människa på jorden, och i helgen gjorde han det igen när han ånyo kritiserade landets ledning för att inte ha bättre pli på Nordkorea.

Kort därefter visade Kinas president, Xi Jinping, upp några nya fräna stridsmaskiner och en blänkande arsenal i en mäktig parad i den autonoma mongoliska regionen, Inre Mongoliet. Kina har länge stått mellan Nordkorea och resten av världen på grund av bland annat starka ekonomiska band och att en invasion av Nordkorea hade lett till enorma flyktingströmmar till Kina. Så Kim Jung Un fortsätter att slunga ut sina stridsrobotar i havet och meddelade senast i fredags att de har kapacitet att nå hela USA.

Världsledarna gillar att spänna sina muskler och på flera platser i världen pågår terrorbekämpning, inbördeskrig och proxykrig, men något uttalat krig mellan två supernationer pågår inte – åtminstone inte officiellt.

Läs även: Dokument: Svenska FN-soldaternas blodiga uppdrag i Mali

Men om det skulle hända, vilka har då det mäktigaste försvaret? Så här sammanfattar Global Firepower Index läget när de bedömer inte bara storleken utan också den totala stridsdugligheten hos världens olika försvarsmakter, då även faktorer som geografi och naturtillgångar räknas in – men också eventuella allianser som exempelvis NATO. Trots Sveriges relativt begränsade storlek rankas den svenska försvarsmakten ändå som nummer 29 i världen. Det är över bland annat Ukraina, Syrien och Argentina.

Totalt har Sveriges försvarsmakt, enligt sajtens uppgifter, 43 875 anställda, 198 flygplan av olika sorter, 120 stridsvagnar och 2 470 bepansrade fordon, 63 fartyg av olika slag och en försvarsbudget på 50 miljarder kronor.

Så här ser topp tio ut:

1. USA

Inga större överraskningar på förstaplatsen. USA har den överlägset största försvarsbudgeten på hisnande 4 800 miljarder kronor. Dessutom lägger de mer pengar på sina kärnvapen än alla andra länder – tillsammans.

2. Ryssland

Vladimir Putin sitter på den överlägset största samlingen av stridsvagnar, över 20 000, jämfört med USA:s dryga 5 000. De har också både fler kärnvapen och fler anställda, men räknas ändå som svagare än USA:s försvarsmakt. Mycket på grund av att deras budget inte ens uppgår till en tiondel av USA:s.

3. Kina

Kina har fler stridsklara soldater än både USA och Ryssland. Dessutom är de Nordkoreas bästa vän i arga leken mot USA. Även om relationerna till Nordkorea verkar ha försämrats på sistone så skulle Kina inte må bra av att Nordkorea invaderades av exempelvis USA och står fortfarande på diktaturens sida.

4. Indien

Ett försvar som ofta glöms bort men som har mycket att göra, inte minst i relationen till Kina. I årtionden har de båda grannländerna bråkat om gränsen mellan dem och den pågår än i dag i olika former. Indien har också långtgående konflikter med grannen Pakistan, vars försvarsmakt rankas som nummer 13 världen.

5. Frankrike

Frankrike kontrollerar Europas mäktigaste försvarsmakt, enligt rankingen, och den är också väldigt involverad i bland annat forna kolonien, Mali, och efter de senaste årens terrordåd – även i hemlandet.

Läs även: Se vapenindustrins absurda propaganda inför valet i USA

6. Storbritannien

Britterna har en betydligt högre budget än Frankrike, men rankas ändå lägre i stridsduglighet. Storbritannien har sedan 2014 deltagit i striderna mot IS och sedan 2015 utför de även flyganfall.

7. Japan

USA är det enda landet som någonsin använt kärnvapen mot en annan nation, och det var Japan som föll offer. I dag har länderna en stark relation då Nordkorea och Kina ses som större potentiella hot.

8. Turkiet

En försvarsmakt med nära 750 000 personal som just nu spelar en viktig roll i världsläget. I november 2015 sköt turkiska stridsflyg ner ett ryskt dito över Syrien och världen höll andan inför de två stormakternas eventuella sammanstötning.

9. Tyskland

Trots de uppenbara nederlagen historiskt sett har Tyskland fortfarande en stark försvarsmakt. För närvarande har de ungefär 1 200 personer på plats i Syrien och Irak för att bekämpa IS.

10. Egypten

Afrikas mäktigaste försvarsmakt återfinns i Egypten. I dagsläget är den naturligtvis väldigt involverad i bekämpningen av Islamiska staten, men även andra konflikter i Yemen och Libyen.

Nordkorea då? Nej, på grund av överlag ganska värdelös utrustning och organisation rankas landets enorma styrka inte högre än plats 25, alltså endast fyra platser över Sverige. Detta trots att de har över 5 000 000 fler stridsklara personer. Deras granne, Sydkorea, rankas å andra sidan som nummer 12.

Läs även:

Försvarsmaktens meddelande till homofober är oerhört starkt

Video från det blodiga kriget – följ med till en bortglömd konflikt

Svenskarna som krigar i Ukraina

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.