Metallica, Strokes och South Park: Junior Brielle väljer popkulturen som format dem genom åren

Gabriel och David Röhdin i Junior Brielle.

I dag släpper den hyllade brödraduon Junior Brielle sitt debutalbum ”TAMPA”. För Café gör Gabriel och David Röhdin nedslag i popkulturen som format dem.

Joakim Almén  |  Publicerad 2019-03-29 10:05  |  Lästid: 2 minuter

Historien om Brunflobröderna Gabriel och David Röhdins Junior Brielle har berättats ofta och väl sen det Fredrik Strage-påhejade genombrottet med EP:n Blod för drygt ett år sen.

Sen dess har Junior Brielle fortsatt att släppa singlar – bland annat VM 94, som tog sig in på Cafés lista över 2018 års 100 bästa låtar – och slå sönder laptops under spelningar.

Nu är Junior Brielle aktuella med debutalbumet TAMPA, som släpps i dag. För Café berättar brödraduon hur band och artister som Metallica, Strokes och Eminem format dem genom åren. Häng med!

5 år: Metallica

– Tror inte att vi hade hört en enda låt av bandet, möjligtvis orepresentativa Nothing Else Matters. Vi tyckte bara att namnet lät extremt coolt. Metallica. Vi stoltserade med att det var vårt favoritband. Polaren Thomas Nordlander svarvade ihop ett Småstjärnorna-framträdande av vad vi tror varBlackened i kuddrummet sista året på dagis.

10 år: Marshall Mathers

– Vi pratar ibland om hur Dr. Dre och övrig studiopersonal kan ha reagerat när Eminem presenterade spår 16, Kim, under inspelningen av Marshall Mathers LP. Vi lyssnade på Eminem i smyg eftersom våra föräldrar inte tillät det. På helspänn och med låg volym lyssnade vi på skivan om och om igen. Det lät superfarligt, skruvat och förbjudet.

15 år: The Strokes

– Har man en gång varit coolast på Manhattan är man alltid coolast på Manhattan. Mellan 2001 och 2006 var Julian Casablancas, Albert Hammond Jr, Nikolai Fraiture, Fabrizio Moretti och Nick Valensi planetens absolut coolaste människor. Den informationen nådde oss typ 2004, där och då närde vi drömmen om att kunna mata ”downstrokes”, röka cigg och dricka Budweiser som dom. Första spåret på TAMPA är döpt efter sångaren Julian Casablancas.

20 år: South Park

Tv-serien South Park.

– Den finaste fulkulturen som finns. Efter att ha sett säsong 13,14 och 15 av South Park har det varit svårt att skratta på riktigt åt något annat. Det har även visat sig svårt för Trey Parker och Matt Stone att hålla samma höga nivå då serien successivt har blir sämre. Eller så var det vi som var mottagligare förr.

27 år: Stefan och Thomas

– Fritt från trams och idioti. Den enda podcasten på svenska som inte är astråkig. Stefan och Thomas är två kompisar i 45-årsåldern som rings eller träffas en gång i veckan för att prata av sig. Så fort nån av dom går en meter ned och touchar ett ämne som eventuellt skulle kunna vara lite djupt eller känsligt så går dom vidare till nästa: lunchrummets nya sopsorteringssystem.

Junior Brielles debutalbum ”TAMPA” finns ute nu.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-03-29 10:42