Hoppa till innehåll

15 nyårslöften som kommer göra dig till en toppenman 2018

Joel Linde

Behöver du lite hjälp med nyårslöftet? Här är våra bästa förslag på rimliga diton inför 2018!

Vilket år vi har haft, hörni! Peter Jihde hittade Daim i fruktdisken och vann diabeteskriget, Daniel Redgert har skilt sig från Schulman-klanen och Håkan Hellström har sagt att han ska ta ”en lång jävla paus”.

Det har också surrats en del om hur vi blivit fullkomligt odrägliga i sociala medier, efter några år av slaviskt användande, och att vi blivit känslokalla dejtingrobotar på grund av den alltmer utbredda appdejtingen.

Men utanför nöjes- och mediebubblan har det också pågått en hel del, kanske (läs självklart) ännu viktigare saker. Och förutom krig, terror och allmän politisk galenskap har årets sista kvartal naturligtvis färgats väldigt mycket av #MeToo.

Så för att du och alla människor i din omgivning ska få ett så bra 2018 som möjligt har vi tagit fram ett antal högst tidsenliga nyårslöften som alla bör ha lärt sig av 2017 – för att klara det annalkande året.

1. ”Jag lovar att sluta använda postfaktiska argument”

Ett av de mest användbara nyorden 2017 är postfaktisk. Det innebär alltså påståenden som inte är sanna, utan man argumenterar och häver ur sig saker lite på feeling bara. 2018 skulle må väldigt bra av att slippa postfaktiska argument och påståenden.

2. ”Jag lovar att sluta dekorera mitt hem med uttjatade planscher”

Det här nyårslöftet är enkelt att hålla och det skulle lyfta varje människas game nämnvärt till 2018. Ta hjälp av vår populära lista för att identifiera vilka planscher och tavlor som inte bör få följa med in i 2018.

3. ”Jag lovar att slänga mina risiga gamla kalsonger”

Det spelar ingen roll om det är H&M, Björn Borg eller skräddarsydda rackare i kinesisk siden med guldsömmar – gamla risiga kalsonger kommer alltid vara gamla risiga kalsonger, och de måste väck! Här är alla de värsta modemissarna som män gör – enligt kvinnorna på Elle.

4. ”Jag lovar att sluta äta dyr avokado”

Minns ni den australiensiska miljardären som gav investeringsrådet till unga människor att inte köpa dyra avokadomackor – för då skulle de minsann aldrig ha råd med en egen bostad? Ja, så enligt honom är detta ett perfekt nyårslöfte!

5. ”Jag lovar att inte farbrorstafsa”

Det har så klart aldrig ”varit okej”, som Stefan Löfven hade uttryckt det, men sedan #metoo kommer ingen man någonsin komma undan med vad Erik Hörstadius kallar för ”oskyldigt farbrorstafs”, igen.

6. ”Jag lovar att sluta försvara farbrorstafs”

På samma sätt som det inte ”är okej” att utföra farbrorstafs är det inte heller okej att försvara farbrorstafs. Ett högst rimligt nyårslöfte är att våga ta snacket med polare som beter sig svinigt.

7. ”Jag lovar att sluta använda ’inte alla män’-argumentet”

Ingen har någonsin trott att alla män är svin. Eller jo, kanske någon, men det finns människor som gifter sig med träd också, och dem pratar vi inte jättemycket om. Så även om det så klart är sant att inte alla män är skyldiga till det ena eller det andra så är det ett totalt hjärndött argument – för det hjälper ingen! Frågan handlar helt enkelt om ett kollektivt ansvar – att till exempel säga ifrån när ens vänner ”farbrorstafsar”, skickar ovälkomna dickpicks eller är allmänt sexistiska.

8. ”Jag lovar att sprätta bort fraktsömmar och lappar från nya kavajer och rockar”

Om du köper en ny kavaj, kostym eller rock – lova då att sprätta bort dessa sömmar och lappar.

9. ”Jag lovar att sluta svära med ordet fitta”

Se bara hur det gick för Mikael Lustig! Här kan du läsa Jonas Crambys tips på hur vi män bäst förhåller oss till sexsnack.

10. ”Jag lovar att sluta irritera folk gymbilder på Instagram”

”Det som får mig att avfölja någon absolut på direkten och momangen, utan att ens tveka en enda sekund – fortare än Ola Rapace hinner flexa av sig tröjan i Hassel och säga ”vad är ditt fucking problem, horunge?” – så är det när någon lägger upp BILDER FRÅN SIN TRÄNING”, skriver Cafés bloggare Jerka Johansson. Läs hela texten här!

11. ”Jag lovar att sluta lägga Daim i fruktdisken”

Personal i en butik på Lidingö hade placerat Daim i fruktdisken. Men vad de inte visste var att Peter ”Jihdes diebetes” Jihde skulle gå förbi och skapa en Daimstorm i medierna med en bild på nämnda chokladbit. Så om du jobbar i butik – lägg för allt i världen inte Daim bland frukten!

12. ”Jag lovar att sluta kritisera kvinnor”

Foto: IBL bildbyrå

Om du är kvinna: sluta kritisera kvinnor, för då kommer du kritiseras av andra kvinnor för att inte vara en god kvinna och medsyster. Se bara hur arg Blondinbella blev på Mia Skäringer eller hur besviken Camilla Läckberg blev på Little Jinder! Ja, eller så bemöter vi alla människor på samma grunder…

13. ”Jag lovar att sluta använda boomerang”

Instagram-tillägget Boomerang kom 2015 men känns redan som den där kompisen någon tar med sig till en fest och som är ”så jävla skön” de första timmarna, innan alla inser att han fan är överallt och inte alls rolig längre. Om du inte har en genial idé som kräver att du använder Boomerang – och knappt ens då alltså för det är så infernaliskt uttjatat – sluta då för mänsklighetens skull upp med den där epilempsitriggande trenden! Och när vi väl är igång – sluta även med dessa 15 störiga Instagram-beteenden!

14. ”Jag lovar att inte vara rasist”

Sjukt bra nyårslöfte som funkar varje år!

Bubblare

15. ”Jag lovar att sluta doxa”

Ett annat nyord som är högaktuellt är doxa, vilket innebär att lämna ut känsliga uppgifter om en privatperson till allmän beskådan på nätet. Att doxa har varit ganska inne under slutet av 2017 men vi förutspår att det kommer hamna på utelistan 2018.

Hoppas du hittat något nyårslöfte som passar just dig. Gott nytt år!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.