Manusskrivna målreferat förtar den genuina glädjen – och måste upphöra

I dagens VM-svep konstaterar vi att ”Sidleds-Danne” äntligen har passat sitt öknamn vidare söderut. Vi rekommenderar ALLA att kritiskt granska Christian Olssons manusskrivna radiorefererat och vi gnuggar oss i ögonen åt den potentiella VM 1958-sommaren. Häng mé!

Joakim Almén  |  Publicerad 2018-07-02 11:21  |  Lästid: 3 minuter

Café hårdbevakar VM och i den här artikelföljetongen sammanfattar vi det bästa, roligaste, knäppaste och galnaste från det senaste dygnet – ja, saker du inte vill missa från fotbolls-VM i Ryssland.

 

1. Spaniens playmaker kidnappar klassiskt svenskt öknamn

Kommentar: Nej, det var inte Ryssland som var bra. Det var Spanien som var usla, passade i sidled och som inte ville gå framåt. Allra mest i sidled passade Real Madrid-stjärnan Isco. 132 passning totalt i matchen – 12 av dom framåt, alltså nio procent framåt. NIO! Eftersom Daniel Andersson numera är sportchefs-big shot i Malmö kan vi väl låta hans föga smickrande smeknamn under hans aktiva landslagstid: ”Sidleds-Danne” sidledspassas vidare till Isco.

”Sidleds-Danne” i varumärkesmotsägelsefull framåtrörelse. Foto: IBL.

När Spaniens förbundskapten Johan Lopetegui under uppmärksammade former fick lämna VM innan det ens hade startat kändes det som att Spanien gick tillbaka till sitt possessionspel de hade under tidigare förbundskaptenen Vincente del Bosque. Det är bara att krasst konstatera: possessionfotbollen har sett sina effektivaste, bästa, dagar och Lars Lagerbäck måste en gång för alla sluta prata om ”Barcelonastilen” i Viasatstudion.

 

2. De manusskrivna målreferaten inkräktar på den genuina glädjen – och måste UPPHÖRA

Kommentar: Radiosportens Christian Olsson är älskad av många för att sitt sätt måla upp oväntade kulisser i samband med mål. Vi alla minns (och förfasas över) Olssons tokskrivna Payet-mål i premiärmatchen av Frankrike-EM 2016. Det var ”hela havet fullt av dansande laxar” och det var ”alla tricks i alla trollkarlars hattar genom alla tider” och så vidare. Under VM har Olsson fortsatt att ”måla med språket” på ett manusskrivet sätt. Det är kosmos, solkatter, ekorrar, örnar som äter ormar och trädstammar. Ja, till och med såpbubblor letar sig in i glädjereferaten efter svenskmålen. Visst, det är kul och oväntat. Men att det ÄR manusskrivet förtar känslan av den genuina glädjen, av spontaniteten. Vi fattar att det är en enkelt, härligt uppiggande delning för Radiosporten – men nu har det gått FÖR långt. Vi uppmanar ALLA att ställa sig frågan huruvida Olssons Mona Lisa smiles-refererat är förberedda eller spontana innan man skickar iväg en kärleksförklaring på sociala medier.

Du börjar din kritiska granskning genom att lyssna på Olssons tre svenska målreferat från Mexiko-matchen här.

 

3. Det börjar värka  94  58 banne mig

Kommentar: Att det är överraskningarnas VM är fastslaget. Men frågan är om det inte är DET VM:et med flest överraskningar någonsin? Vi kommer alltså få ett se ett finallag som är England, Colombia, Sverige, Schweiz, Kroatien eller Ryssland. Unikt. Världsunikt. Cafés VM-svep vill fortfarande höja ett litet, litet varningslillfinger för att det kan bli en 2002-sommar. När vägen till seminfinal låg spikrak. Senegal skulle slås ganska enkelt. Turkiet i kvarten skulle slås ännu enklare. Men nu, nu ligger ju faktiskt vägen till final inom åtminstone VISS räckhåll. Kroatiens passiva, nervösa, spel mot Danmark imponerade inte på någon. England, Colombia: bra lag, men inte omöjliga. Schweiz? Stabila, men saknar ledartyperna i backlinjen Lichtsteiner och Schär, som är avstängda. VM 2018 kan inte bara bli en VM 1994-sommar – det kan till och med bli ett VM 1958-sommar!

Vi gnuggar oss i ögonen och hoppas att domaren inte dömer bort mål för Sverige på oklara grunder igen.

*BANK-IGT: Poetiskt och högfärdigt – utan missa mål.

 

 

Här hittar du tidigare VM-snackisar:

Dag 17: Frågan alla ställer sig efter Maradonas skurkiga handslag

Dag 16: Dagens Nyheter försöker skapa sin ”sex getingar

Dag 15: Den som inte gillar filmerna på en galen Maradona är galen

Dag 14: Nilsson Lindelöf bojkottar media – och landslagsledningen börjar trolla

Dag 13: Den som inte blir glad av bilden på Higuita och Valderrama är död inombords

Dag 10: Videon på Bergs sons tårar när pappa gör VM-debut berör världen

Dag 9: Pinsamma Pepe är fotbollsvärldens största ärkegris – här är värsta filmningarna i VM

Dag 8: Mexikos stjärna får oväntad Pablo Escobar-behandling

Dag 7: Fansen söp upp all öl i Novgorod – hyllas av Lustig

Dag 6: Neymars Ramenfrisyr – Sydkoreas tröjbluff – Lauls ensamma soff-VM

Dag 3: Rysk björn spelar vuvuzela – Quaresma utmanas av ryss – Kvällstidningarnas push-extas

Dag 2: Så ser Bebetos son ut – 24 år efter den ikoniska målgesten

Dag 1: Salahs snedsteg – Nigerias kostymlösning – Coutinhos kalldusch

[newsletter]

[socializer-facebooklikeshare]

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-07-03 11:18